Elektronik Atık

Biyomedikal Cihaz Teknolojileri · 9. Sınıf · Çevre

Elektronik atık (e-atık), elektrikli ve elektronik cihazların ömrünü tamamlamasıyla ya da terk edilmesiyle oluşan atıktır. Ekran, anakart, kablo, akü ve pil gibi bileşenleri içerir. E-atığın değeri iki yönlüdür: içindeki bakır, alüminyum, altın ve plastik geri kazanılabilir hammadde üretir; öte yandan kurşunlu akü, kırık ekran camı ve lehimli kartlar doğru işlenmezse toprağı ve suyu kirletir. Bu yüzden e-atık çöpe değil, toplama ve geri kazanım zincirine girer. Hastanelerde emekliye ayrılan monitörler, bilgisayarlar, yazıcılar ve test cihazları; üretim hattından çıkan arızalı kartlar; tek…

Elektronik Atık Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Emekliye ayrılan bilgisayar atılmadan önce yapılması gereken ilk iki işlem nedir?

1. A) Söküm ve çöpe atma
  2. B) Kayıttan düşme ve veri silme
  3. C) Yıkama ve kurutma
  4. D) Boya ve etiketleme

Doğru cevap: B) Kayıttan düşme ve veri silme

Önce envanter kaydı kapatılır, sonra hafızada veri silinir; söküm ve teslim bu adımlardan sonra gelir.

Örnek Soru 2 orta

Aşağıdakilerden hangisi elektronik atıkların toplanmasında yanlıştır?

1. A) Pil ve akü ayrı toplanır
  2. B) Kablolar ayrıştırılır
  3. C) İzinli tesislere gönderilir
  4. D) Atıklar genel çöpe atılır

Doğru cevap: D) Atıklar genel çöpe atılır

Elektronik atık asla genel çöpe atılmaz; ayrı toplanır ve izinli toplama-geri kazanım zincirine verilir.

Örnek Soru 3 zor

E-atık yönetim aşamalarının doğru sırası hangisidir?

1. A) Toplama → kayıt → bertaraf → silme
  2. B) Taşıma → söküm → kayıt → satış
  3. C) Kayıttan düşme → toplama → taşıma → geri kazanım → bertaraf
  4. D) Bertaraf → toplama → kayıt → eğitim

Doğru cevap: C) Kayıttan düşme → toplama → taşıma → geri kazanım → bertaraf

Doğru sıra kayıt kapatmayla başlar, toplama ve izinli taşıma ile devam eder, geri kazanım ve uygun bertaraf ile biter.

Konu Anlatımının Tamamı

Elektronik Atık konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 9. Sınıf Biyomedikal Cihaz Teknolojileri

Bu sayfa Elektronik Atık konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.