Korunma

Biyomedikal Cihaz Teknolojileri · 9. Sınıf · İSG

Korunma, tehlikeyi tamamen ortadan kaldırmak zorunda olmadan, maruziyeti kabul edilebilir en düşük düzeye indirmek demektir. Radyasyon tarafında üç temel ilke, kimyasal tarafında ise kaynak kontrolü ve doğru donanım birlikte çalışır. Atölyede yapılan her plan, bu önlemlerin hiyerarşisine göre kurulur: önce tehlikeyi ortadan kaldır ya da değiştir, sonra mühendislik önlemi ekle, en sonda kişisel koruyucu donanım ve eğitimle tamamla. Süre: Maruziyet doğrusal olarak süreyle artar; iş en kısa sürede bitirilir, gereksiz bekleme ortadan kalkar. Mesafe: Nokta kaynağına uzaklık arttıkça doz hızı…

Korunma Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Radyasyon korunmasında maruziyeti doğrudan azaltan üç temel ilke hangisidir?

1. A) Süre, mesafe, kalkan
  2. B) Sıcaklık, basınç, nem
  3. C) Akım, gerilim, direnç
  4. D) Eğitim, denetim, ceza

Doğru cevap: A) Süre, mesafe, kalkan

Klasik üçlü süre ve mesafeyi azaltmak, araya kalkan koymaktır; bu üçü birlikte en düşük maruziyeti verir.

Örnek Soru 2 orta

Kimyasal sızıntıda ilk adım nedir?

1. A) Hemen su dökmek
  2. B) Kimyasalı kuru bezle silmek
  3. C) Alanı boşaltmak
  4. D) Pencereyi kapatmak

Doğru cevap: C) Alanı boşaltmak

İlk adım alanı boşaltıp insanları uzaklaştırmaktır; su dökme veya silme, GBF okunduktan sonra karar verilir.

Örnek Soru 3 zor

Yıllık 20 mSv sınırından 12 mSv alınmışsa kalan bütçe nedir ve ne için kullanılır?

1. A) 80 mSv, ertesi yıla devreder
  2. B) 32 mSv, iki yıla yayılır
  3. C) 8 mSv, yıl içindeki kalan işler için
  4. D) 12 mSv, idari izin sayılır

Doğru cevap: C) 8 mSv, yıl içindeki kalan işler için

Kalan bütçe 20 − 12 = 8 mSv'tir ve yıl içinde yapılacak kalan işlerin planlanmasında kullanılır; devir söz konusu değildir.

Konu Anlatımının Tamamı

Korunma konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 9. Sınıf Biyomedikal Cihaz Teknolojileri

Bu sayfa Korunma konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.