Örnek Soru 1 kolay
Sabit 50 N'luk kuvvet 0,4 saniye uygulanırsa cisme uygulanan itme kaçtır?
- A) 125 N · s
- B) 0,008 N · s
- C) 20 N · s
- D) 50 N · s
Doğru cevap: C) 20 N · s
J = F · Δt = 50 × 0,4 = 20 N · s bulunur; grafik alanının da karşılığıdır.
Fizik · 11. Sınıf · İtme ve Momentum
Uygulamalı momentum sorularında üç kalıp öne çıkar: kuvvet-zaman grafiğinin alanı, bir yüzeyden geri sekme ve çarpışma sonrası hız hesabı. Her üç durumda da dış kuvvet toplamı sıfır kabul edilir ve başlangıç ile son toplam momentumlar eşitlenir. Fark, yön işaretlerinin ne kadar dikkatle kurulduğudur; sekme olayında hız tersine döndüğü için değişimin büyüklüğü, hızların toplamına eşittir. Kuvvet-zaman grafiğinin altında kalan alan, uygulanan kuvvetin toplam itmesini verir. Sabit 50 N'luk kuvvet 0,4 saniye sürerse alan 50 × 0,4 = 20 N · s olur ve cismin momentumu 20 kg · m/s artar. 4 kg'lık…
Sabit 50 N'luk kuvvet 0,4 saniye uygulanırsa cisme uygulanan itme kaçtır?
Doğru cevap: C) 20 N · s
J = F · Δt = 50 × 0,4 = 20 N · s bulunur; grafik alanının da karşılığıdır.
2 kg'lık top 10 m/s hızla duvara çarpıp 6 m/s hızla dönüyor. Momentumundaki değişim kaçtır?
Doğru cevap: D) 32 kg · m/s
İleri pozitif: Δp = 2 × (−6 − 10) = −32 kg · m/s olup büyüklüğü 32 kg · m/s'dir; hızların toplamı 16 m/s ile çarpılmıştır.
6 kg'lık cisim 5 m/s ile durgun 2 kg'lık cisme çarpıp birleşiyor. Ortak hız kaçtır?
Doğru cevap: C) 3,75 m/s
p = 6 × 5 = 30 kg · m/s, toplam kütle 8 kg'dır; v = 30 / 8 = 3,75 m/s bulunur.
Bu sayfa Momentum ve İtme – Uygulama ve Değerlendirme konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.