Örnek Soru 1 kolay
6 kg kütleli ve 3 m/s hızla giden cismin momentumu kaçtır?
- A) 18 kg · m/s
- B) 9 kg · m/s
- C) 2 kg · m/s
- D) 0,5 kg · m/s
Doğru cevap: A) 18 kg · m/s
p = m · v = 6 × 3 = 18 kg · m/s bulunur. Momentum, kütle ile hızın çarpımıdır.
Fizik · 11. Sınıf · İtme ve Momentum
Hareketli bir cismin taşıdığı etki yalnız hızına değil, birlikte taşıdığı kütleye de bağlıdır. Yavaş giden bir kamyon ile aynı hızdaki bisiklet durdurulmak istendiğinde kamyon çok daha zor durur; çünkü momentumu daha büyüktür. Momentum, kütlenin hızıyla çarpımından bulunur ve cismin hareket yönünü de içerecek biçimde vektörel bir büyüklüktür. 4 kg'lık bir cisim 5 m/s hızında ise momentumu 4 × 5 = 20 kg · m/s olur. Kütlesi 10 kat olan ama hızı 10 kat yavaş olan bir cismin momentumu aynıdır; bu nedenle momentum, kütlenin ve hızın ortak etkisini ölçer. Momentum vektöreldir: iki cisim ters yönde…
6 kg kütleli ve 3 m/s hızla giden cismin momentumu kaçtır?
Doğru cevap: A) 18 kg · m/s
p = m · v = 6 × 3 = 18 kg · m/s bulunur. Momentum, kütle ile hızın çarpımıdır.
10 N'luk kuvvet 0,5 saniye uygulanan cisme kaç itme kazandırır?
Doğru cevap: B) 5 N · s
J = F · Δt = 10 × 0,5 = 5 N · s bulunur. Süre ile çarpım yapılır, bölme yapılmaz.
4 kg'lık cisim 5 m/s ileri, 2 kg'lık cisim 5 m/s geri yönde gidiyor. Sistemin toplam momentumu kaçtır?
Doğru cevap: C) 10 kg · m/s
İleri pozitif: p = 4 × 5 + 2 × (−5) = 20 − 10 = 10 kg · m/s bulunur; işaretli toplam, yönü de verir.
Bu sayfa Momentum ve İtme konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.