Özel Gereksinimli Bireyler İçin Fırsat Eşitliği

Sosyal Bilgiler · 7. Sınıf · Birlikte Yaşamak ve Sosyal Bilimler (MEB 2026)

Özel gereksinimli birey; zihinsel, bedensel, görme, işitme, ortopedik, konuşma ya da öğrenme güçlüğü gibi nedenlerle kişisel bakım, eğitim ve günlük yaşamda özel desteğe ihtiyaç duyan bireydir. Bu ihtiyaç kalıtsal olabileceği gibi doğum, hastalık ya da kaza sonucunda da ortaya çıkabilir. Önemli olan, bireyin eksiklerine değil kalan yeteneklerine odaklanarak desteklenmesidir. Toplumda bu bireylere karşı önyargı ve ayrımcılık yaygın olarak görülür. Oysa her birey farklı bir gelişim çizgisine sahiptir ve eğitim sistemi bu farklılıkları karşılamakla yükümlüdür. Bu yaklaşım, bireyin kendi…

Özel Gereksinimli Bireyler İçin Fırsat Eşitliği Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Özel gereksinimli birey için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

1. A) Kişisel bakım ve eğitimde ek desteğe ihtiyaç duyar, geliştirilebilir yetenekleri vardır
  2. B) Yalnızca fiziksel engeli olan bireydir
  3. C) Eğitim alması mümkün olmayan bireydir
  4. D) Toplumsal hayata katılması beklenmeyen bireydir

Doğru cevap: A) Kişisel bakım ve eğitimde ek desteğe ihtiyaç duyar, geliştirilebilir yetenekleri vardır

Özel gereksinim, zihinsel, bedensel, duysal ya da öğrenme alanlarında ek destek gerektirir; bireyin kalan yetenekleri geliştirilerek topluma katılımı sağlanır.

Örnek Soru 2 orta

Özel gereksinimli öğrencinin normal sınıfta eğitim görmesi hangi eğitim türüdür?

1. A) Özel eğitim okulu
  2. B) Evde eğitim
  3. C) Huzurevi eğitimi
  4. D) Kaynaştırma eğitimi

Doğru cevap: D) Kaynaştırma eğitimi

Kaynaştırma eğitimi, özel desteğe ihtiyacı olan öğrencinin akranlarıyla birlikte normal sınıfta eğitim almasını ifade eder.

Örnek Soru 3 zor

«Eşitlik ile fırsat eşitliği aynı şeydir» yargısı için ne söylenebilir?

1. A) Doğrudur; çünkü ikisi de aynı hedefi gösterir
  2. B) Yarı doğrudur; yalnızca eğitimde geçerlidir
  3. C) Doğrudur; çünkü ikisi de yalnızca parasal destek anlamına gelir
  4. D) Yanlıştır; çünkü fırsat eşitliği eşitliğin sağlanabilmesi için koşulları oluşturur

Doğru cevap: D) Yanlıştır; çünkü fırsat eşitliği eşitliğin sağlanabilmesi için koşulları oluşturur

Eşitlik verilenin aynı olmasını, fırsat eşitliği ise o sonuca ulaşılabilmesi için gerekli koşulların (erişilebilirlik, destek) kurulmasını ifade eder.

Konu Anlatımının Tamamı

Özel Gereksinimli Bireyler İçin Fırsat Eşitliği konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 7. Sınıf Sosyal Bilgiler

Bu sayfa Özel Gereksinimli Bireyler İçin Fırsat Eşitliği konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.