Demokrasi ve Cumhuriyet

Sosyal Bilgiler · 7. Sınıf · Yönetim ve Dünya

Bir ülkedeki yönetimin nasıl kurulduğuna, yetkilerin kime ait olduğuna göre yönetim biçimleri ayrılır. Demokraside yetki halktan çıkar ve seçimle kullanılır. Monarşide yetki hanedana aittir ve anayasal monarşide padişah sınırlı, mutlak monarşide ise geniş yetkilidir. Oligarşide küçük bir grup, teokraside dini kurallar, askerî yönetimde ise ordu merkezdedir. Yönetim biçimleri tek başına kavram olarak yetmez; önemli olan yetkinin hangi yolla devredildiğidir. Halk, yetkisini belirli aralıklarla seçimle temsilcilere devreder. Bu duruma temsil ilkesi denir ve büyük ülkelerde doğrudan katılım…

Demokrasi ve Cumhuriyet Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Demokraside egemenlik kime aittir?

1. A) Krala
  2. B) Halka
  3. C) Orduya
  4. D) Zümreye

Doğru cevap: B) Halka

Demokrasinin temelinde halkın egemenliği, yani millî egemenlik ilkesi yer alır.

Örnek Soru 2 orta

Aşağıdakilerden hangisi demokrasinin temel ilkelerinden biridir?

1. A) Kuvvetler ayrılığı
  2. B) Tek parti yönetimi
  3. C) Ayrıcalıklı sınıf
  4. D) Açık oy kullanımı

Doğru cevap: A) Kuvvetler ayrılığı

Yasama, yürütme ve yargının ayrı olması anlamına gelen kuvvetler ayrılığı demokrasinin ilkelerindendir.

Örnek Soru 3 zor

Bir ülkede yetkilerin tek bir kişi ya da grupta toplanmadığını gösteren ilke hangisidir?

1. A) Çoğulculuk
  2. B) Kuvvetler ayrılığı
  3. C) Seçim ilkesi
  4. D) Şeffaflık

Doğru cevap: B) Kuvvetler ayrılığı

Erklerin birbirinden ayrılarak denge kurması, yetkilerin tek elde toplanmasını engeller.

Konu Anlatımının Tamamı

Demokrasi ve Cumhuriyet konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 7. Sınıf Sosyal Bilgiler

Bu sayfa Demokrasi ve Cumhuriyet konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.