Örnek Soru 1 kolay
Demokraside egemenlik kime aittir?
- A) Krala
- B) Halka
- C) Orduya
- D) Zümreye
Doğru cevap: B) Halka
Demokrasinin temelinde halkın egemenliği, yani millî egemenlik ilkesi yer alır.
Sosyal Bilgiler · 7. Sınıf · Yönetim ve Dünya
Bir ülkedeki yönetimin nasıl kurulduğuna, yetkilerin kime ait olduğuna göre yönetim biçimleri ayrılır. Demokraside yetki halktan çıkar ve seçimle kullanılır. Monarşide yetki hanedana aittir ve anayasal monarşide padişah sınırlı, mutlak monarşide ise geniş yetkilidir. Oligarşide küçük bir grup, teokraside dini kurallar, askerî yönetimde ise ordu merkezdedir. Yönetim biçimleri tek başına kavram olarak yetmez; önemli olan yetkinin hangi yolla devredildiğidir. Halk, yetkisini belirli aralıklarla seçimle temsilcilere devreder. Bu duruma temsil ilkesi denir ve büyük ülkelerde doğrudan katılım…
Demokraside egemenlik kime aittir?
Doğru cevap: B) Halka
Demokrasinin temelinde halkın egemenliği, yani millî egemenlik ilkesi yer alır.
Aşağıdakilerden hangisi demokrasinin temel ilkelerinden biridir?
Doğru cevap: A) Kuvvetler ayrılığı
Yasama, yürütme ve yargının ayrı olması anlamına gelen kuvvetler ayrılığı demokrasinin ilkelerindendir.
Bir ülkede yetkilerin tek bir kişi ya da grupta toplanmadığını gösteren ilke hangisidir?
Doğru cevap: B) Kuvvetler ayrılığı
Erklerin birbirinden ayrılarak denge kurması, yetkilerin tek elde toplanmasını engeller.
Bu sayfa Demokrasi ve Cumhuriyet konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.