Osmanlı'da Değişim ve Yenilikler

Sosyal Bilgiler · 7. Sınıf · Tarih

16. yüzyılın sonlarından itibaren Osmanlı Devleti'nde fetihler durmuş, yönetim ve ekonomide sorunlar baş göstermiştir. Bu döneme duraklama denir. Sınırların doğuya ve batıya doğru ilerleyerek doğal sınırlara ulaşması, toprak kazanma imkânının bitmesi ilk nedendir. Ekonomik nedenler arasında coğrafi keşifler öne çıkar. Amerika'dan Avrupa'ya giren altın ve gümüş fiyatları altüst etmiş, Osmanlı madenî parası değer kaybetmiştir. Avrupa'daki sanayi gelişmesi ise Osmanlı'nın ihracat yaptığı pazarları kendi mallarıyla doldurmuştur. Ayrıca tımar sisteminin bozulması, devşirme ve kapıkulu…

Osmanlı'da Değişim ve Yenilikler Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Osmanlı Devleti'nde ilk anayasa niteliğindeki belge hangisidir?

1. A) Kanun-i Esasi
  2. B) Tanzimat Fermanı
  3. C) Islahat Fermanı
  4. D) Kasr-ı Şirin Antlaşması

Doğru cevap: A) Kanun-i Esasi

1876'da yürürlüğe giren Kanun-i Esasi, Osmanlı'nın ilk anayasasıdır.

Örnek Soru 2 orta

Aşağıdakilerden hangisi duraklama nedenlerinden biri değildir?

1. A) Doğal sınırlara ulaşma
  2. B) Coğrafi keşifler
  3. C) Tımar sisteminin bozulması
  4. D) Meclislerin açılması

Doğru cevap: D) Meclislerin açılması

Meclislerin açılması anayasal yönetim gelişmesidir; duraklama nedenleri arasında yer almaz.

Örnek Soru 3 zor

Aşağıdaki gelişmelerden hangisi Avrupa'nın sanayileşme hamlesinin Osmanlı ekonomisine doğrudan sonucudur?

1. A) Madenî paranın değer kaybı
  2. B) Yeniçeri ocağının kurulması
  3. C) Bursa'nın fethi
  4. D) Divan-ı Hümayun'un kurulması

Doğru cevap: A) Madenî paranın değer kaybı

Avrupa'nın sanayileşmesi ve ucuz malları Osmanlı'nın üretim ve ihracatını daraltmış, para değer kaybetmiştir.

Konu Anlatımının Tamamı

Osmanlı'da Değişim ve Yenilikler konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 7. Sınıf Sosyal Bilgiler

Bu sayfa Osmanlı'da Değişim ve Yenilikler konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.