Demokrasi, halkın egemenliğine dayanan yönetim biçimidir. Egemenlik, devletin bütün yetkilerinin kaynağının millet olması ve yönetimin millete dayanması anlamına gelir; bu ilke, Türkiye'de egemenlik kayıtsız şartsız milletindir sözüyle ifade bulmuştur. Demokrasinin temel unsurları seçim, siyasi partiler, düşünce ve ifade özgürlüğü, insan hakları, hukukun üstünlüğü ile çoğunluk yönetiminin yanında azınlık haklarının korunmasıdır. Yönetim biçimleri, yöneticilerin nasıl belirlendiğine göre ayrılır. Yönetici doğumla belirleniyorsa monarşi, tek bir partinin yönetimi söz konusuysa tek parti düzeni…
Demokrasi ve Yönetim Kazanımları
Demokrasinin temel ilkelerini ve halkın egemenliğini açıklar.
Yasama, yürütme ve yargı erklerinin görevlerini karşılaştırır.
Anayasal düzenlemelerin yönetimdeki yerini belirtir.
Yerel yönetim birimlerini görevleriyle eşleştirir.
Halkın yönetime katılım araçlarını örneklerle yorumlar.
Örnek Sorular ve Çözümleri
Örnek Soru 1 kolay
Türkiye'de egemenliğin kime ait olduğunu belirten ilke hangisidir?
A) Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir
B) Egemenlik hükümdara aittir
C) Egemenlik orduya aittir
D) Egemenlik mahkemelere aittir
Doğru cevap: A) Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir
Millî egemenlik ilkesi, devlet yetkisinin kaynağı olarak milleti gösterir ve 1921 Anayasası'yla hukuki dayanak bulmuştur.
Örnek Soru 2 orta
Anayasaya aykırı olduğu düşünülen bir kanunun denetimini yapan organ hangisidir?
A) Belediye meclisi
B) Anayasa Mahkemesi
C) Milletvekili grubu
D) İl özel idaresi
Doğru cevap: B) Anayasa Mahkemesi
Anayasa Mahkemesi, yasaların anayasaya uygunluğunu denetler ve gerekirse iptal eder.
Örnek Soru 3 zor
Aşağıdakilerden hangisi demokrasinin temel unsurlarından biri olarak sayılamaz?
A) Hür seçimler
B) Siyasi partiler
C) İnsan hakları
D) Doğuştan belirlenen tek yönetici
Doğru cevap: D) Doğuştan belirlenen tek yönetici
Demokraside yönetici, doğuştan belirlenmez; halkın iradesi seçimlerle ortaya konur ve bu durum monarşiyi tanımlar.
Bu sayfa Demokrasi ve Yönetim konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.