Ekonomik Faaliyetler

Sosyal Bilgiler · 6. Sınıf · Ekonomi ve Yönetim

Ekonomik faaliyet, insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kaynakları üretme, bölüştürme ve tüketme süreçlerinin tamamıdır. Bir ekonomide mal ve hizmetlerin üç aşaması vardır: üretim, dağıtım ve tüketim. Üretim olmadan dağıtım yapılamaz, dağıtım olmadan da tüketim gerçekleşmez. Bu üçlü, ekonomik hayatın temel döngüsünü oluşturur. Ekonomik faaliyetler, kullanılan kaynağa göre üç gruba ayrılır. Doğrudan doğadan elde edilen ürünleri içeren grup birincil faaliyetler, bu ürünleri işleyen grup ikincil faaliyetler, hizmet üreten grup ise üçüncül faaliyetlerdir. Türkiye'nin ekonomisi hem kamu…

Ekonomik Faaliyetler Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Aşağıdaki faaliyetlerden hangisi birincil ekonomik faaliyete örnektir?

1. A) Balıkçılık
  2. B) Dokuma üretimi
  3. C) Otobüs işletmeciliği
  4. D) Bankacılık

Doğru cevap: A) Balıkçılık

Balıkçılıkta ürün doğadan doğrudan elde edilir; diğer seçenekler işleyerek hizmet veya ürün üreten ikincil ve üçüncül faaliyetlerdir.

Örnek Soru 2 orta

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin ihracatında ilk sıralarda yer alan bir kalem grubudur?

1. A) Kuru meyve ve bal
  2. B) İnşaat malzemeleri
  3. C) Petrol ve doğalgaz
  4. D) Hazır giyim ve otomotiv

Doğru cevap: D) Hazır giyim ve otomotiv

Otomotiv, hazır giyim ve kimyevi maddeler ihracatın öne çıkan kollarıdır; petrol ve doğalgaz ise ağırlıklı olarak ithal edilen ürünlerdir.

Örnek Soru 3 zor

Bir ülkenin petrol ve doğalgaz alımındaki yüksek ödeme, dış ticarete en çok nasıl yansır?

1. A) İhracat gelirini otomatik olarak artırır
  2. B) Dış ticaret açığını büyütür
  3. C) Tarım üretimini doğrudan artırır
  4. D) İthalatı sıfırlar

Doğru cevap: B) Dış ticaret açığını büyütür

Enerji ithalatı döviz çıkışına neden olduğu için ithalat tutarını yükseltir ve dış ticaret açıklarını büyütür.

Konu Anlatımının Tamamı

Ekonomik Faaliyetler konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 6. Sınıf Sosyal Bilgiler

Bu sayfa Ekonomik Faaliyetler konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.