Masal

Türk Dili ve Edebiyatı · 9. Sınıf · Masal ve Fabl

Masal; olağanüstü olayların olağanüstü kişi ve varlıklarla anlatıldığı, yer ve zamanın belirsiz bırakıldığı, genellikle bir ders ya da iyi dilek taşıyan halk anlatısıdır. Masalın kahramanları devler, periler, cinler, konuşan hayvanlar ve sihirli nesneler olabilir; bu kahramanlar gerçeklik iddiası taşımaz, masalın kendi dünyasının kurallarına göre hareket ederler. Masal, insanın hayal gücünün ve aktarım ihtiyacının ürünüdür. Yanına oturulan kişinin anlattığı masallar, kuşaktan kuşağa aktarılarak bugüne ulaşmıştır. Bu yüzden masalda yazar yoktur; anlatıcı vardır ve o anlatıcı da kendinden önce…

Masal Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Masalda yer ve zaman için hangisi doğrudur?

1. A) Belirsizdir
  2. B) Her zaman gerçektir
  3. C) Sadece kış aylarında geçer
  4. D) Bir şehre bağlıdır

Doğru cevap: A) Belirsizdir

Masalda olayın hangi dönemde ve nerede geçtiği söylenmez; yer ve zaman belirsizdir, uzak diyarlar gibi belirsiz ifadeler kullanılır.

Örnek Soru 2 orta

Masallar çoğunlukla nasıl son bulur?

1. A) Trajik sonla
  2. B) Soru işaretiyle
  3. C) Dilek ve iyi dileklerle
  4. D) Kaynakça listesiyle

Doğru cevap: C) Dilek ve iyi dileklerle

Masalın sonunda dua ve iyi dileklerin yer aldığı dilek bölümü bulunur.

Örnek Soru 3 zor

Masallar hangi aktarım geleneğinin ürünüdür?

1. A) Yazılı belge geleneği
  2. B) Bilimsel yayın geleneği
  3. C) Sözlü anlatım geleneği
  4. D) Gazete yazıcılığı geleneği

Doğru cevap: C) Sözlü anlatım geleneği

Masallar yazıya geçirilmeden önce ağızdan ağıza, yani sözlü anlatım geleneği içinde anlatıcılar aracılığıyla aktarılmıştır.

Konu Anlatımının Tamamı

Masal konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı

Bu sayfa Masal konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.