Hikâyede Anlatım ve Bakış Açısı

Türk Dili ve Edebiyatı · 9. Sınıf · Hikâye

Hikâyede olayları kimin anlattığı, okurun metni nasıl algılayacağını belirler. Anlatıcı, hikâyeyi kuran ve aktarıp söyleyen kurgusal varlıktır; yazar ile aynı kişi değildir. Yazar gerçekte var olan bireyken anlatıcı, metnin içinde kurgulanmış bir sesli teşkilattır. Anlatıcının kaç kişiye, hangi bilgiye ve hangi duyguya erişebildiği, bakış açısını oluşturur. Bakış açısı, metnin penceresidir: aynı olay, farklı pencerelerden bakıldığında farklı anlamlar kazanır. Sınavlarda bakış açısı, çoğu zaman verilen bir cümle üzerinden, hangi zamirin kullanıldığına ve anlatıcının ne bildiğine bakılarak…

Hikâyede Anlatım ve Bakış Açısı Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Olayları ben zamiriyle anlatan anlatıcıya ne denir?

1. A) Hâkim anlatıcı
  2. B) Gözlemci
  3. C) Birinci kişi (kahraman anlatıcı)
  4. D) Dış anlatıcı

Doğru cevap: C) Birinci kişi (kahraman anlatıcı)

Ben zamiriyle kendi deneyimini aktaran kişi birinci kişi, başka bir deyişle kahraman anlatıcıdır.

Örnek Soru 2 orta

Düşüncelerin mantık sırasına uymadan, çağrışımla ve duraksız aktarıldığı teknik hangisidir?

1. A) Bilinç akışı
  2. B) Öyküleme
  3. C) Dramatik anlatım
  4. D) Betimleme

Doğru cevap: A) Bilinç akışı

Bilinç akışında zihinden geçenler çağrışıma göre, doğal akışına bırakılmış biçimde aktarılır.

Örnek Soru 3 zor

Birinci kişi anlatımın sağladığı en önemli özellik nedir?

1. A) Tüm olayları aynı anda anlatabilmesi
  2. B) Duygu ve izlenimi yakınlıkla aktarması
  3. C) Her şeyi bilmesi
  4. D) Olayları belgelemesi

Doğru cevap: B) Duygu ve izlenimi yakınlıkla aktarması

Birinci kişi, okuru olayın içine çekerek duyguyu ve izlenimi güçlü biçimde aktarır; bilgisi ise sınırlıdır.

Konu Anlatımının Tamamı

Hikâyede Anlatım ve Bakış Açısı konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı

Bu sayfa Hikâyede Anlatım ve Bakış Açısı konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.