Hızlı Eskiz

Grafik ve Fotoğraf / Tasarım · 9. Sınıf · Çizim ve Eskiz

Hızlı eskiz, tasarlanacak işin iskeletini düşüncede tutmak yerine kâğıda geçirerek düşünen bir çalışma biçimidir. Amaç güzel çizmek değil, çok sayıda seçeneği düşük maliyetle üretip içinden en uygun olanı seçmektir; bir fikir kâğıtta 3 dakikada elenirken bilgisayarda 3 saatte uğraşılmış olur. Bu konuda mini eskiz ile konsept eskizinin farkını, storyboard hesaplarını, kalem ve çizgi seçimini ve doğru iş akışı sırasını adım adım ele alırız. Mini eskiz (thumbnail) avuç içine sığacak kadar küçük, çok sayıda çizilen ilk tasarımdır; ayrıntı içermez, yalnızca büyük yerleşimi ve fikri gösterir…

Hızlı Eskiz Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Tasarım fikirlerini küçük boyutta ve hızlı biçimde çizmeye ne ad verilir?

1. A) Mini eskiz
  2. B) Teknik resim
  3. C) Vektör çizim
  4. D) Baskı provası

Doğru cevap: A) Mini eskiz

Mini eskiz (thumbnail) avuç içine sığacak boyutta, ayrıntısız ve hızlı çizilen tasarımdır; amacı seçenek üretmektir.

Örnek Soru 2 orta

30 saniyelik bir tanıtım filmi kare başına 3 saniyeden storyboard'a bölünürse kaç kare gerekir?

1. A) 12 kare
  2. B) 10 kare
  3. C) 8 kare
  4. D) 6 kare

Doğru cevap: B) 10 kare

Kare sayısı = süre / kare başına süre = 30 / 3 = 10 bulunur.

Örnek Soru 3 zor

60 saniyelik filmin 6 saniyelik jeneriği düşülüp kalan kare başına 3 saniyeden bölünürse kaç kare gerekir?

1. A) 20 kare
  2. B) 19 kare
  3. C) 18 kare
  4. D) 22 kare

Doğru cevap: C) 18 kare

Önce jenerik düşülür: 60 − 6 = 54 saniye. Ardından 54 / 3 = 18 kare bulunur; kontrol olarak 18 × 3 = 54 saniye eder.

Konu Anlatımının Tamamı

Hızlı Eskiz konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 9. Sınıf Grafik ve Fotoğraf / Tasarım

Bu sayfa Hızlı Eskiz konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.