HACCP

Gıda Teknolojisi · 9. Sınıf · Gıda Güvenliği Temelleri

HACCP, İngilizce Hazard Analysis and Critical Control Point ifadesinin kısaltmasıdır ve anlamıyla tehlike analizi ve kritik kontrol noktası yönetimidir. Sistemin amacı, ürünü bitmiş hâlde test etmek değil; üretim boyunca tehlikeleri önceden belirleyip kritik noktalarda ölçülebilir sınırlar koyarak güvenli ürünü ilk seferde üretmektir. HACCP, ilk kez 1959 yılında Pillsbury firması tarafından NASA için astronot besinlerinin güvenliğini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir ve bugün TS EN ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin temel modülüdür. Codex Alimentarius'a göre HACCP yedi ilke üzerine…

HACCP Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

HACCP'in temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

1. A) Üretim maliyetini mümkün olduğunca düşürmek
  2. B) Gıdadaki tehlikeleri önleyerek güvenli ürün üretmek
  3. C) Gıdanın duyusal kalitesini artırmak
  4. D) Ambalaj dayanımını artırmak

Doğru cevap: B) Gıdadaki tehlikeleri önleyerek güvenli ürün üretmek

HACCP; gıdadaki biyolojik, fiziksel ve kimyasal tehlikeleri önceden belirleyip kritik noktalarda kontrol ederek tüketiciye güvenli ürün ulaşmasını sağlar. Kalite, maliyet ve ambalaj konuları HACCP'in temel amacı değildir.

Örnek Soru 2 orta

Aşağıdakilerden hangisi HACCP'in yedi ilkesinden biri değildir?

1. A) Tehlike analizi yapılması
  2. B) Kritik sınırların belirlenmesi
  3. C) Kayıt ve dokümantasyonun sürdürülmesi
  4. D) Personel ücretlerinin gözden geçirilmesi

Doğru cevap: D) Personel ücretlerinin gözden geçirilmesi

Yedi ilke arasında tehlike analizi, kritik limit ve kayıt bulunur; personel ücretleri ve özlük konuları HACCP kapsamı dışında kalan bir yönetim meselesidir.

Örnek Soru 3 zor

Pastörizasyonda 70 °C ve 10 saniye ölçülmüştür; kritik limit 72 °C ve 15 saniyedir. İlk yapılması gereken nedir?

1. A) Ürünü hattan ayırıp karantinaya almak ve değerlendirmek
  2. B) Kaydı silerek kaydı düzeltilmiş gibi göstermek
  3. C) Sıcaklık ölçümünü durdurmak
  4. D) Ürünü etiketsiz olarak sevk etmek

Doğru cevap: A) Ürünü hattan ayırıp karantinaya almak ve değerlendirmek

Kritik limit aşıldığında önce ürün hattan ayrılır ve etiketlenerek karantinaya alınır; güvenilirlik değerlendirmesi ve kök neden analizi sonrasında kayıt düzeltilir, asla silinmez.

Konu Anlatımının Tamamı

HACCP konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 9. Sınıf Gıda Teknolojisi

Bu sayfa HACCP konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.