Biyomedikal Kavramlar

Biyomedikal Cihaz Teknolojileri · 9. Sınıf · Biyomedikal Mühendisliğine Giriş

Biyomedikal; mühendislik bilimlerinin tıp ve sağlık hizmetleriyle birleştiği uygulama alanıdır. Hastanede görev yapan teknik personel bir cihazın yalnızca düğmesine basmayı değil, cihazın neden arızalandığını, ölçtüğü değerin doğru olup olmadığını ve hastaya verebileceği zararın nasıl önleneceğini de bilmek zorundadır. Bu yüzden biyomedikal temel atölyesi dersi; ölçü aleti kullanmaktan şema okumaya, iş güvenliğinden periyodik bakıma kadar geniş bir yelpazede bilgi ve beceri kazandırır. Tıbbi cihaz, üretici tarafından belirlenen amaç doğrultusunda insan üzerinde teşhis, gözlem, tedavi…

Biyomedikal Kavramlar Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Aşağıdakilerden hangisi tıbbi cihaz tanımının kapsamına girer?

1. A) Yalnızca ameliyathanelerde kullanılan metal aletler
  2. B) Teşhis ve gözlem amacıyla kullanılan alet, aksam, malzeme ve yazılımlar
  3. C) Sadece elektrikle çalışan cihazlar
  4. D) Yalnızca vücut içine yerleştirilen implantlar

Doğru cevap: B) Teşhis ve gözlem amacıyla kullanılan alet, aksam, malzeme ve yazılımlar

Tıbbi cihaz tanımı; teşhis, gözlem, tedavi, hafifletme ve araştırma amacıyla kullanılan alet, aksam, malzeme ve yazılımların tamamını kapsar, elektrikli olmak şart değildir.

Örnek Soru 2 orta

Aşağıdaki standartlardan hangisi tıbbi cihaz kalite yönetim sistemini tanımlar?

1. A) TS EN 60601
  2. B) ISO 13485
  3. C) ISO 9001 yalnızca
  4. D) OHSAS 18001

Doğru cevap: B) ISO 13485

ISO 13485 tıbbi cihazlar için kalite yönetim sistemi standardıdır; izlenebilirlik, doküman kontrolü ve risk yönetimini zorunlu kılar.

Örnek Soru 3 zor

2000 W'lık cihaz günde 3 saat çalışırsa 360 günde kaç kWh enerji tüketir?

1. A) 600 kWh
  2. B) 720 kWh
  3. C) 2160 kWh
  4. D) 1440 kWh

Doğru cevap: C) 2160 kWh

2000 W = 2 kW, günlük tüketim 2 × 3 = 6 kWh, yıllık tüketim 6 × 360 = 2160 kWh olarak bulunur.

Konu Anlatımının Tamamı

Biyomedikal Kavramlar konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 9. Sınıf Biyomedikal Cihaz Teknolojileri

Bu sayfa Biyomedikal Kavramlar konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.