İşletim Sistemleri

Bilişim Teknolojileri · 9. Sınıf · Donanım ve İşletim Sistemleri

İşletim sistemi (OS), bilgisayar donanımını yöneten ve kullanıcı ile yazılımlar arasında arayüz sağlayan temel yazılımdır. Donanım kaynaklarını verimli şekilde paylaşır, bellek yönetimi yapar ve güvenlik sağlar. Windows: Microsoft tarafından geliştirilen, dünya genelinde en yaygın kullanılan işletim sistemidir. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda yaygındır. Geniş yazılım ve oyun desteği sunar.

İşletim Sistemleri Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Aşağıdakilerden hangisi açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir?

1. A) Windows 11
  2. B) macOS
  3. C) Linux
  4. D) iOS

Doğru cevap: C) Linux

Linux, açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Topluluk tarafından geliştirilir.

Örnek Soru 2 orta

İşletim sisteminin donanım ile yazılım arasındaki bağlantıyı kuran bileşenine ne denir?

1. A) Driver
  2. B) Kernel (Çekirdek)
  3. C) BIOS
  4. D) Registry

Doğru cevap: B) Kernel (Çekirdek)

Kernel (çekirdek), işletim sisteminin en temel bileşenidir ve donanım ile yazılım arasındaki bağlantıyı doğrudan kurar.

Örnek Soru 3 zor

Aynı bilgisayarda Windows ve Linux birlikte nasıl kullanılır?

1. A) Tek işletim sistemi kurulur
  2. B) Dual boot ile her açılışta seçim yapılır
  3. C) Sanal dosya sistemiyle
  4. D) Sürücü yazılarak

Doğru cevap: B) Dual boot ile her açılışta seçim yapılır

Dual boot kurulumunda açılış yöneticisi hangi sistemin yükleneceğini kullanıcıya sorar; iki sistem ayrı bölmelerde durur.

Konu Anlatımının Tamamı

İşletim Sistemleri konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 9. Sınıf Bilişim Teknolojileri

Bu sayfa İşletim Sistemleri konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.