Örnek Soru 1 kolay
Aşağıdakilerden hangisi açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir?
- A) Windows 11
- B) macOS
- C) Linux
- D) iOS
Doğru cevap: C) Linux
Linux, açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Topluluk tarafından geliştirilir.
Bilişim Teknolojileri · 9. Sınıf · Donanım ve İşletim Sistemleri
İşletim sistemi (OS), bilgisayar donanımını yöneten ve kullanıcı ile yazılımlar arasında arayüz sağlayan temel yazılımdır. Donanım kaynaklarını verimli şekilde paylaşır, bellek yönetimi yapar ve güvenlik sağlar. Windows: Microsoft tarafından geliştirilen, dünya genelinde en yaygın kullanılan işletim sistemidir. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda yaygındır. Geniş yazılım ve oyun desteği sunar.
Aşağıdakilerden hangisi açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir?
Doğru cevap: C) Linux
Linux, açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Topluluk tarafından geliştirilir.
İşletim sisteminin donanım ile yazılım arasındaki bağlantıyı kuran bileşenine ne denir?
Doğru cevap: B) Kernel (Çekirdek)
Kernel (çekirdek), işletim sisteminin en temel bileşenidir ve donanım ile yazılım arasındaki bağlantıyı doğrudan kurar.
Aynı bilgisayarda Windows ve Linux birlikte nasıl kullanılır?
Doğru cevap: B) Dual boot ile her açılışta seçim yapılır
Dual boot kurulumunda açılış yöneticisi hangi sistemin yükleneceğini kullanıcıya sorar; iki sistem ayrı bölmelerde durur.
Bu sayfa İşletim Sistemleri konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.