İslam Ahlakının Temel İlkeleri

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi · 9. Sınıf · Ahlak ve Değerler

İnsanın huy ve davranışlarının güzellik ya da çirkinlik bakımından değerlendirilmesine ahlak denir. İslam'da ahlak, yalnızca başkalarının gözüne hoş görünen davranışlar toplamı değil; niyetle birlikte kalpte yerleşmesi gereken erdemlerdir. Bu yüzden İslam ahlakı dıştan içe değil, içten dışa doğru gelişir: önce inanç ve niyet düzelir, sonra davranış onu takip eder. Ahlak, insanla Allah, insanla insan ve insanla çevre arasındaki üç ilişkide sınanır. Yalnızca başkalarına karşı değil, kimsenin görmediği durumlarda da doğru davranmak ahlakın olgunluk göstergesidir. Bu duruma gizli ahlak denir ve…

İslam Ahlakının Temel İlkeleri Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Kişinin izni olmadan onun hakkında konuşmasına ne ad verilir?

1. A) Dedikodu
  2. B) İftira
  3. C) Gıybet
  4. D) Öğüt

Doğru cevap: C) Gıybet

Gıybet, kişinin hoşuna gitmeyecek yönlerinin izinsiz olarak anlatılmasıdır; dedikodu doğrulanmamış haber yaymaktır.

Örnek Soru 2 orta

Anne-babaya karşı gösterilmesi gereken en temel davranış hangisidir?

1. A) Yalnızca maddi yardım
  2. B) Sözle incitmemek ve saygı göstermek
  3. C) Her kararlarında onlara itiraz etmemek
  4. D) Yalnızca ziyaret etmek

Doğru cevap: B) Sözle incitmemek ve saygı göstermek

Saygı, yalnızca maddi destekle sınırlı değildir; sözle incitmemek ve kararlarına hürmet etmeyi de kapsar.

Örnek Soru 3 zor

Komşuya karşı sorumlulukla ilgili hangi ifade doğrudur?

1. A) Komşu yalnızca yardım isteyince muhatap alınır
  2. B) Komşunun mahremine saygı gösterilir ve yardım edilir
  3. C) Komşu ile alışveriş yasaktır
  4. D) Komşunun hatası hiç söylenmez

Doğru cevap: B) Komşunun mahremine saygı gösterilir ve yardım edilir

Komşuluk; yardım, gizliliğe saygı ve incitmemeyi kapsar; yalnızca yardım anına indirgenemez.

Konu Anlatımının Tamamı

İslam Ahlakının Temel İlkeleri konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

Bu sayfa İslam Ahlakının Temel İlkeleri konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.