Atatürk İnkılapları

Sosyal Bilgiler · 8. Sınıf · İnkılaplar ve Atatürkçülük

İnkılap, bir toplumun siyasi, hukuki, ekonomik ve kültürel yapısında köklü ve hızlı değişiklikler yapılmasıdır. Osmanlı Devleti'nin son yüzyılında geri kalma, savaşlar ve işgaller, mevcut kurumların yetersiz kaldığını göstermiştir. Bu nedenle yeni devlet, batılılaşma ve çağdaşlaşma hedefiyle bir dizi inkılap yapmıştır. İnkılapların ortak amacı; bağımsızlığı korumak, milli egemenliği kurmak ve toplumu çağdaş uygarlık düzeyine taşımaktır. İnkılaplar, belli yasalarla ve devlet gücüyle yapıldığı için kısa sürede toplumun tüm yapısını etkilemiştir. Siyasi inkılaplar, yönetimin yetki kaynağı ve…

Atatürk İnkılapları Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Türk Medeni Kanunu hangi yıl kabul edilmiştir?

1. A) 1924
  2. B) 1926
  3. C) 1928
  4. D) 1934

Doğru cevap: B) 1926

Türk Medeni Kanunu 1926'da kabul edilmiş; İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak hukuk alanında köklü değişiklikler yapılmıştır.

Örnek Soru 2 orta

Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

1. A) Öğretimin birleştirilmesi
  2. B) Yargının birleştirilmesi
  3. C) Ordunun yeniden düzenlenmesi
  4. D) Vergi sisteminin değiştirilmesi

Doğru cevap: A) Öğretimin birleştirilmesi

1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile bütün okullar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanarak öğretim birleştirilmiştir.

Örnek Soru 3 zor

Halifeliğin kaldırılması ve tevhid-i tedrisat kanunu hangi yıl gerçekleşmiştir?

1. A) 1923
  2. B) 1924
  3. C) 1926
  4. D) 1928

Doğru cevap: B) 1924

Halifelik 3 Mart 1924'te kaldırılmış, tevhid-i tedrisat kanunu da 1924 yılında çıkarılarak öğretim birleştirilmiştir.

Konu Anlatımının Tamamı

Atatürk İnkılapları konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 8. Sınıf Sosyal Bilgiler

Bu sayfa Atatürk İnkılapları konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.