Biographies and Reported Speech

İngilizce · 8. Sınıf · Past and Stories

Yaşam öykülerini anlatan metinlere biyografi denir. Biyografiler kronolojik sırayla yazılır: doğum, eğitim, çalışma ve başarılar. Ölü birinin yaşamı anlatılıyorsa biyografi, kişi hayattaysa ve kendi ağzından yazılıyorsa otobiyografi adı verilir. Her iki türde de aynı tarih ve yerleşim kalıpları kullanılır. Birinin sözünü olduğu gibi aktarmaya doğrudan anlatım, anlamı koruyarak kendi cümlemize çevirmeye ise dolaylı anlatım (reported speech) denir. Doğrudan anlatımda tırnak işaretleri ve orijinal zamirler korunur; dolaylı anlatımda ise tırnak kalkar, zamirler ve zaman ifadeleri aktaran kişiye…

Biographies and Reported Speech Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

He said that he ______ tired.

1. A) is
  2. B) was
  3. C) will be
  4. D) are

Doğru cevap: B) was

Dolaylı anlatımda bildirme fiili geçmişe çekildiğinde 'is' zaman düşüşüyle 'was' olur: 'He said that he was tired.'

Örnek Soru 2 orta

"I will call you tomorrow," he said. (doğru aktarım)

1. A) He said that he will call you tomorrow.
  2. B) He said that he would call me tomorrow.
  3. C) He says he will call me tomorrow.
  4. D) He said that he would call me the next day.

Doğru cevap: D) He said that he would call me the next day.

Aktarımda üç değişim zorunludur: will → would, you → me, tomorrow → the next day. Bu üçünü içeren yalnızca dördüncü seçenektir.

Örnek Soru 3 zor

"I am reading now," she said. Hangisi doğru aktarımdır?

1. A) She said that she was reading then.
  2. B) She said she is reading now.
  3. C) She said that she is reading now.
  4. D) She told she was reading then.

Doğru cevap: A) She said that she was reading then.

Aktarımda am → was, now → then dönüşümleri yapılır ve tırnak kaldırılır; 'told' tek başına kişi nesnesi alamaz.

Konu Anlatımının Tamamı

Biographies and Reported Speech konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 8. Sınıf İngilizce

Bu sayfa Biographies and Reported Speech konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.