Örnek Soru 1 kolay
He said that he ______ tired.
- A) is
- B) was
- C) will be
- D) are
Doğru cevap: B) was
Dolaylı anlatımda bildirme fiili geçmişe çekildiğinde 'is' zaman düşüşüyle 'was' olur: 'He said that he was tired.'
İngilizce · 8. Sınıf · Past and Stories
Yaşam öykülerini anlatan metinlere biyografi denir. Biyografiler kronolojik sırayla yazılır: doğum, eğitim, çalışma ve başarılar. Ölü birinin yaşamı anlatılıyorsa biyografi, kişi hayattaysa ve kendi ağzından yazılıyorsa otobiyografi adı verilir. Her iki türde de aynı tarih ve yerleşim kalıpları kullanılır. Birinin sözünü olduğu gibi aktarmaya doğrudan anlatım, anlamı koruyarak kendi cümlemize çevirmeye ise dolaylı anlatım (reported speech) denir. Doğrudan anlatımda tırnak işaretleri ve orijinal zamirler korunur; dolaylı anlatımda ise tırnak kalkar, zamirler ve zaman ifadeleri aktaran kişiye…
He said that he ______ tired.
Doğru cevap: B) was
Dolaylı anlatımda bildirme fiili geçmişe çekildiğinde 'is' zaman düşüşüyle 'was' olur: 'He said that he was tired.'
"I will call you tomorrow," he said. (doğru aktarım)
Doğru cevap: D) He said that he would call me the next day.
Aktarımda üç değişim zorunludur: will → would, you → me, tomorrow → the next day. Bu üçünü içeren yalnızca dördüncü seçenektir.
"I am reading now," she said. Hangisi doğru aktarımdır?
Doğru cevap: A) She said that she was reading then.
Aktarımda am → was, now → then dönüşümleri yapılır ve tırnak kaldırılır; 'told' tek başına kişi nesnesi alamaz.
Bu sayfa Biographies and Reported Speech konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.