Kalıtım ve Mutasyon

Fen Bilimleri · 8. Sınıf · DNA ve Genetik Kod

Bir canlının özelliklerinin yavrusuna geçmesine kalıtım denir. Kalıtımın taşıyıcısı DNA'dır: dişi ve erkek üreme hücreleri, yavrunun kromozomlarının yarısını getirir. Döllenme ile birleşen bu iki set, yeni bireyin genetik şifresini oluşturur. Bu yüzden yavrular ebeveynlerine benzer, ancak hiçbir zaman ikizleri gibi tamamen aynı değildirler; üreme sırasında gerçekleşen yeniden dağılım, küçük farkları yaratır. Aynı türün bireyleri birbirine benzer çünkü genetik şifreleri büyük ölçüde ortaktır. Bununla birlikte her bireyde farklılıklar görülür. Bu farklılıkların iki kaynağı vardır: genetik…

Kalıtım ve Mutasyon Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Aşağıdakilerden hangisi kalıtsal (mutasyon) kaynaklı bir özelliktir?

1. A) Güneşte bronzlaşan deri
  2. B) Kaslı bir vücut yapısı
  3. C) Albinizm (pigment eksikliği)
  4. D) Uzayan saç ve tırnak

Doğru cevap: C) Albinizm (pigment eksikliği)

Albinizm, pigment üretimini belirleyen genetik şifrenin değişmesiyle ortaya çıkar ve yavrulara aktarılabilir. Diğer seçeneklerin tamamı çevresel modifikasyondur.

Örnek Soru 2 orta

DNA'da meydana gelen kalıcı değişikliklere ne ad verilir?

1. A) Modifikasyon
  2. B) Replikasyon
  3. C) Mutasyon
  4. D) Translasyon

Doğru cevap: C) Mutasyon

DNA'nın baz diziliminde oluşan kalıcı değişiklik mutasyondur; şifre değiştiği için özellik yavrulara da aktarılabilir.

Örnek Soru 3 zor

Mutasyon ile modifikasyonu ayıran en önemli özellik nedir?

1. A) Mutasyonun yalnızca bitkilerde görülmesi
  2. B) Mutasyonun kalıtsal, modifikasyonun kalıtsal olmaması
  3. C) Modifikasyonun DNA'da başlaması
  4. D) Modifikasyonun daha kalıcı olması

Doğru cevap: B) Mutasyonun kalıtsal, modifikasyonun kalıtsal olmaması

Mutasyon DNA'da olduğu için kalıtsaldır ve yavruya geçer; modifikasyon çevreseldir, DNA'ya yazılmaz ve yavruya aktarılmaz.

Konu Anlatımının Tamamı

Kalıtım ve Mutasyon konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 8. Sınıf Fen Bilimleri

Bu sayfa Kalıtım ve Mutasyon konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.