Sindirim, Dolaşım, Solunum ve Boşaltım Sistemleri

Fen Bilimleri · 7. Sınıf · Vücudumuz ve Sistemler

Vücudumuzdaki besinlerin alınması, taşınması, kullanılması ve atıkların verilmesi dört sistemle gerçekleşir. Sindirim sistemi besinleri parçalayıp kana geçirir; dolaşım sistemi bu besin ve oksijeni hücrelere taşır; solunum sistemi oksijen alıp karbondioksiti verir; boşaltım sistemi ise vücudun kullanmadığı atıkları dışarı çıkarır. Bu dört sistem bağımsız çalışamaz, birbirinin çıktısını girdi olarak kullanır. Bir öğrencinin hızlı koştuğunu düşünelim: Sindirim sistemi depolanan enerjiyi kana verir, solunum sistemi kaslara oksijen taşınması için daha fazla çalışır, dolaşım sistemi bunları hızla…

Sindirim, Dolaşım, Solunum ve Boşaltım Sistemleri Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Besinlerin kana geçtiği, yani emilimin gerçekleştiği organ hangisidir?

1. A) İnce bağırsak
  2. B) Mide
  3. C) Yemek borusu
  4. D) Kalın bağırsak

Doğru cevap: A) İnce bağırsak

İnce bağırsakta besinler parçalanır ve tüyler üzerinden kana geçer; emilim esas olarak burada tamamlanır.

Örnek Soru 2 orta

Besinlerin sindirim yolundaki doğru sıra hangisidir?

1. A) Ağız → mide → yemek borusu → kalın bağırsak → ince bağırsak
  2. B) Ağız → yemek borusu → mide → ince bağırsak → kalın bağırsak
  3. C) Mide → ağız → ince bağırsak → yemek borusu → kalın bağırsak
  4. D) Yemek borusu → ağız → mide → kalın bağırsak → ince bağırsak

Doğru cevap: B) Ağız → yemek borusu → mide → ince bağırsak → kalın bağırsak

Besinler ağızda çiğnenip yemek borusundan mideye geçer, oradan ince ve kalın bağırsak sırasıyla ilerler.

Örnek Soru 3 zor

Solunum sırasında diyaframın kasılmasıyla ne olur?

1. A) Göğüs daralır ve hava dışarı atılır
  2. B) Kalp durur
  3. C) Göğüs genişler ve hava akciğerlere girer
  4. D) Besinler sindirilir

Doğru cevap: C) Göğüs genişler ve hava akciğerlere girer

Diyafram kasılıp aşağı inince göğüs boşluğu genişler ve hava içeri alınır; gevşediğinde hava dışarı atılır.

Konu Anlatımının Tamamı

Sindirim, Dolaşım, Solunum ve Boşaltım Sistemleri konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 7. Sınıf Fen Bilimleri

Bu sayfa Sindirim, Dolaşım, Solunum ve Boşaltım Sistemleri konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.