İki Boyutlu Animasyon Programları

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım · 7. Sınıf · Ürün Oluşturma

Animasyon, tek tek çizilmiş görüntülerin hızlı bir sırayla gösterilmesiyle oluşan hareket yanılsamasıdır. Kenarına çizim yapılan bir defterin yaprakları hızlıca çevrildiğinde resimler hareket ediyormuş gibi görünür; buna animasyonun temel ilkesi denir. Her bir görüntüye kare (frame) adı verilir. Bir kare, o anki sahnedeki tüm nesnelerin konumunu, rengini ve görünürlüğünü içinde barındırır. Kareler arasındaki fark ne kadar küçük ve düzenli ise hareket o kadar akıcı görünür.

İki Boyutlu Animasyon Programları Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

İki boyutlu animasyonda bir nesnenin konumu hangi bilgiyle belirlenir?

1. A) Yalnızca renk koduyla
  2. B) Derinlik ve kütle bilgisiyle
  3. C) x ve y koordinatlarıyla
  4. D) Ses düzeyi bilgisiyle

Doğru cevap: C) x ve y koordinatlarıyla

İki boyutta yalnızca genişlik ve yükseklik vardır; nesnenin yeri yatay x ve düşey y koordinatlarıyla gösterilir. Derinlik üç boyutun kavramıdır.

Örnek Soru 2 orta

Sinema filmlerinde standart kare hızı aşağıdakilerden hangisidir?

1. A) 12 kare/sn
  2. B) 24 kare/sn
  3. C) 48 kare/sn
  4. D) 60 kare/sn

Doğru cevap: B) 24 kare/sn

Sinema için standart kare hızı 24 kare/saniyedir. Televizyon yayınlarında bu değer 25 kare/sn, oyunlarda ise 30-60 kare/sn aralığındadır.

Örnek Soru 3 zor

1. karede x = 0 piksel, 12. karede x = 110 piksel olan çizim eşit adımlarla hareket ettiriliyor. 6. karede x kaç piksel olur?

1. A) 25 piksel
  2. B) 50 piksel
  3. C) 60 piksel
  4. D) 55 piksel

Doğru cevap: B) 50 piksel

12 kare arasında 11 adım vardır; her adım 110 ÷ 11 = 10 pikseldir. 6. karede 5 adım gidildiği için 5 × 10 = 50 piksel olur.

Konu Anlatımının Tamamı

İki Boyutlu Animasyon Programları konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 7. Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım

Bu sayfa İki Boyutlu Animasyon Programları konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.