Anlatım Biçimleri

Türkçe · 6. Sınıf · Paragraf ve Anlatım

Anlatım biçimi, yazarın bir konuyu hangi amaçla ve hangi yapıda ele aldığını gösterir. Aynı konu farklı anlatım biçimleriyle işlenebilir; bu yüzden biçim, konudan ayrı bir kavramdır. Anlatım biçimlerini belirleyen ölçüt, metnin amacıdır: bilgi vermek, ikna etmek, olay anlatmak ya da bir varlığı tanıtmak. Anlatım biçimleri ile anlatım yolları birbirinden ayrılmalıdır. Anlatım biçimi metnin amacını, anlatım yolu ise olayı kimin anlattığını gösterir. Bir metinde biçim tektir, anlatım yolu ise farklılık gösterebilir.

Anlatım Biçimleri Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Bilgi vermeyi amaçlayan anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

1. A) Açıklama
  2. B) Tartışma
  3. C) Öyküleme
  4. D) Direktif

Doğru cevap: A) Açıklama

Açıklayıcı anlatım, kavramları tanımlayarak ve örnekleyerek nesnel bilgi verir.

Örnek Soru 2 orta

Aşağıdakilerden hangisi tartışmacı anlatımın ögelerinden biri değildir?

1. A) Kanıt sunmak
  2. B) Karşı görüşü çürütmek
  3. C) Kavramı tanımlamak
  4. D) Okuru ikna etmek

Doğru cevap: C) Kavramı tanımlamak

Kavramı tanımlamak bilgi verme amacı taşır; bu işlev açıklayıcı anlatımın özelliğidir.

Örnek Soru 3 zor

Bir metinde sabah, ardından, ertesi gün gibi ifadelerin yoğunluğu hangi anlatımın göstergesidir?

1. A) Öykülemenin
  2. B) Tartışmanın
  3. C) Direktifin
  4. D) Betimlemenin

Doğru cevap: A) Öykülemenin

Zaman işareti kelimeler, olayların sırayla anlatıldığını gösterir; bu öykülemenin temel göstergesidir.

Konu Anlatımının Tamamı

Anlatım Biçimleri konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 6. Sınıf Türkçe

Bu sayfa Anlatım Biçimleri konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.