Sindirim, Dolaşım, Solunum ve Boşaltım

Fen Bilimleri · 6. Sınıf · Vücudumuzdaki Sistemler

Sindirim, besinlerin küçük parçalara ayrılıp vücudun kullanabileceği, kana geçebilecek hâle gelmesini sağlayan olaydır. Besinler ağızda dişlerle ezilir ve tükürükteki enzimlerle işleme başlanır. Ardından yemek borusu ile mideye ulaşır; midede güçlü asit ve enzimler besinleri bulamaç hâline getirir. Asıl parçalanma ve emilim ince bağırsakta tamamlanır; buradaki küçük kıvrımlar besinlerin kana geçmesini kolaylaştırır. Kalın bağırsakta sindirim enzimi bulunmaz; burada kalan suyun ve mineralin bir kısmı emilir, kuru atık ise rektum üzerinden vücuttan çıkar. Karaciğer safrayı üretir ve ince…

Sindirim, Dolaşım, Solunum ve Boşaltım Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Besinlerin kana geçtiği, emilimin gerçekleştiği organ hangisidir?

1. A) Mide
  2. B) İnce bağırsak
  3. C) Kalın bağırsak
  4. D) Yemek borusu

Doğru cevap: B) İnce bağırsak

İnce bağırsağın kıvrımları besinlerin kana geçmesini sağlar; emilim burada tamamlanır.

Örnek Soru 2 orta

İdrarı oluşturan organ hangisidir?

1. A) Karaciğer
  2. B) Deri
  3. C) Böbrek
  4. D) Pankreas

Doğru cevap: C) Böbrek

Böbrekler kanı süzer, yararlı maddeleri geri emer ve kalan atığı idrar hâline getirir.

Örnek Soru 3 zor

Aşağıdakilerden hangisi boşaltıma yardımcı olan yapılardan biri değildir?

1. A) Deri
  2. B) Akciğerler
  3. C) Kalın bağırsak
  4. D) Karaciğerin safrası

Doğru cevap: D) Karaciğerin safrası

Deri terleme, akciğerler soluk verme, kalın bağırsak katı atık yoluyla boşaltıma yardım eder; safra ise sindirime ilişkindir.

Konu Anlatımının Tamamı

Sindirim, Dolaşım, Solunum ve Boşaltım konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 6. Sınıf Fen Bilimleri

Bu sayfa Sindirim, Dolaşım, Solunum ve Boşaltım konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.