Kültürümüzde Din

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi · 6. Sınıf · Kur'an ve Kültür

Din, insanın inancını ve ibadetini düzenlerken aynı zamanda yaşadığı toplumun dilini, sanatını, mimarisini ve geleneklerini de etkiler. Kültürümüzde din denildiğinde, İslam dininin Anadolu toplumunda bıraktığı izler anlaşılır. Bu izler öyle yer etmiştir ki din ile kültür iç içe geçmiş, birbirini besler hâle gelmiştir. Dinimizin günlük dilimize çok sayıda sözcük ve kalıp kazandırmıştır. Allah, kitap, sabır, şükür, komşuluk, misafirperverlik gibi kavramlarla birlikte deyim ve atasözlerimizde de dini izler vardır. Deyimler kısa ve kalıplaşmış söz öbekleri iken atasözleri öğüt veren tam…

Kültürümüzde Din Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Cami, mescit ve medreseler dinimizin hangi alandaki etkisini gösterir?

1. A) Mimari
  2. B) Musiki
  3. C) Spor
  4. D) Ticaret

Doğru cevap: A) Mimari

Bu yapılar ibadet ve eğitim amaçlı inşa edilmiş, mimarimizin biçimlenmesini sağlamıştır.

Örnek Soru 2 orta

Camilerin toplum hayatındaki işlevi için hangisi doğrudur?

1. A) Yalnız turistik gezi yeridir
  2. B) Yalnız yaz aylarında kullanılır
  3. C) Yalnız yabancılara açıktır
  4. D) Yalnız ibadet yapılmaz, buluşma ve eğitim yeri de olur

Doğru cevap: D) Yalnız ibadet yapılmaz, buluşma ve eğitim yeri de olur

Cami hem namaz kılınan hem de insanların buluşup bilgi alışverişinde bulunduğu bir mekândır.

Örnek Soru 3 zor

Yunus Emre ve Mevlânâ hangi edebi geleneğin önde gelen isimlerindendir?

1. A) Fransız romanı geleneği
  2. B) Bilimsel makale geleneği
  3. C) Tasavvuf halk edebiyatı geleneği
  4. D) Çocuk masalları geleneği

Doğru cevap: C) Tasavvuf halk edebiyatı geleneği

Her ikisi de dinin sevgi ve ahlak mesajını halk diline taşıyan tasavvuf halk edebiyatı isimleridir.

Konu Anlatımının Tamamı

Kültürümüzde Din konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

Bu sayfa Kültürümüzde Din konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.