Yapay Zekâ Araçları ile Model Geliştirme

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım · 6. Sınıf · Yapay Zekâ

Bir yapay zekâ aracını kullanmak ile o aracın arkasındaki modeli geliştirmek farklı iki iştir. Model geliştirme, veri setinin hazırlanmasıyla başlar, etiketleme, eğitim, doğrulama ve test adımlarıyla sürer; en sonunda başarısızlık varsa veri ve model yeniden ele alınır. Bu bölümde süreç, okul projesinde uygulanabilir bir sırayla anlatılır. Modelin öğreneceği veri, sürecin en kritik girdisidir. Veri yetişkin olmalı, yani konuyu temsil etmelidir; çeşitli olmalı, yani tek bir örneğe ezberlenmemelidir; temiz olmalı, yani yinelenen, eksik ve yanlış kayıtlardan arındırılmıştır. Sınıf dengesi de…

Yapay Zekâ Araçları ile Model Geliştirme Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Model geliştirme sürecinin ilk adımı nedir?

1. A) Modeli son kez test etmek
  2. B) Veri setini hazırlamak
  3. C) Sonucu yayımlamak
  4. D) Sürüm numarasını silmek

Doğru cevap: B) Veri setini hazırlamak

Süreç veri setinin hazırlanmasıyla başlar; yetkin, çeşitli, temiz ve dengeli veri olmadan etiketleme, eğitim ve test adımları anlamsızdır.

Örnek Soru 2 orta

Doğrulama verisinin görevi nedir?

1. A) Modeli eğitmek
  2. B) Modeli hiç görmediği örneklerle sınamak
  3. C) Eğitim sırasında ayarlamayı ve ne zaman durulacağını göstermek
  4. D) Veriyi saklamak

Doğru cevap: C) Eğitim sırasında ayarlamayı ve ne zaman durulacağını göstermek

Doğrulama verisi eğitim sırasında ayarlamayı, yani ne zaman durulacağını gösterir; modelin son sınaması test verisiyle, hiç görmediği örneklerle yapılır.

Örnek Soru 3 zor

Veri setinde kişisel veri bulunması hangi sorunu doğurur?

1. A) Veri boyutunu küçültür
  2. B) İzin ve amaç sınırı ihlal edilir, etik ve yasal sorun doğar
  3. C) Model hızlanır
  4. D) Doğruluk artar

Doğru cevap: B) İzin ve amaç sınırı ihlal edilir, etik ve yasal sorun doğar

Kişisel veri izinsiz ve amaç dışı kullanılamaz; bu durum etik ve yasal sorun doğurur. Veri, izniyle ve amacı sınırlı olarak toplanır, aksi hâlde veri önyargısı ve gizlilik ihlali birlikte artar.

Konu Anlatımının Tamamı

Yapay Zekâ Araçları ile Model Geliştirme konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 6. Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım

Bu sayfa Yapay Zekâ Araçları ile Model Geliştirme konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.