Anlatım Biçimleri

Türkçe · 5. Sınıf · Paragraf ve Anlatım

Yazarın anlatmak istediğini seçtiği yola anlatım biçimi denir. Aynı konu farklı anlatım biçimleriyle işlenebilir; bu yüzden biçim belirlerken metnin amacı ve dili birlikte incelenir. Betimlemede yazar, okuyucunun zihninde resim çizer. Görmek, işitmek, dokunmak, koklamak ve tatmak duygularına hitap eden betimlemede sıfatlar bolca kullanılır. Bahçedeki güller rengârenk ve mis gibi kokuyordu cümlesi yalnızca bir betimleme örneğidir.

Anlatım Biçimleri Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Sözcüklerle resim çizmeye, yani tasvir etmeye dayanan anlatım biçimi hangisidir?

1. A) Betimleme
  2. B) Öyküleme
  3. C) Tartışma
  4. D) Açıklama

Doğru cevap: A) Betimleme

Betimleme, okuyucunun zihninde görüntü oluşturmak için duyu ayrıntılarını kullanır.

Örnek Soru 2 orta

Karşı görüşün çürütüldüğü anlatım biçimi hangisidir?

1. A) Betimleme
  2. B) Tartışma
  3. C) Öyküleme
  4. D) Açıklama

Doğru cevap: B) Tartışma

Tartışmacı anlatımda sav, dayanak ve karşı görüşün çürütülmesi bir arada bulunur.

Örnek Soru 3 zor

Metninde sav, dayanak ve karşı görüşün çürütülmesi bir arada bulunuyorsa bu metin nasıl tanımlanır?

1. A) Açıklayıcı metin
  2. B) Betimleyici metin
  3. C) Öyküleyici metin
  4. D) Tartışmacı metin

Doğru cevap: D) Tartışmacı metin

Sav, dayanak ve karşı görüşün çürütülmesi tartışmacı anlatımın üç yapı taşıdır.

Konu Anlatımının Tamamı

Anlatım Biçimleri konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 5. Sınıf Türkçe

Bu sayfa Anlatım Biçimleri konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.