Metin Türleri

Türkçe · 3. Sınıf · Okuma-Anlama ve Metin Türleri

Yazarın bir konuyu anlatırken seçtiği yol ve biçim, metnin türünü belirler. Aynı olay bir hikâyede olay örgüsüyle, bir günlükte tarihle, bir mektupta alıcıya seslenişle anlatılabilir. Metin türünü anlamak, okurun ne bekleceğini de belli eder: hikâyede macera, günlükte kişisel anlatım, bilgilendici metinde ise doğru bilgi aranır. Her metin türünün kendine özgü dil özellikleri vardır. Hikâye ve fablda olay kipleri (gitti, buldu, dedi) yoğun kullanılır. Günlük ve mektupta birinci tekil şahıs (ben) hâkimdir. Bilgilendirici metinlerde ise nesnel, açık ve kanıtlanabilir cümleler kurulur.

Metin Türleri Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Olayların kahramanlarla anlatıldığı, hayal ürünü kısa metinlere ne denir?

1. A) Hikâye
  2. B) Günlük
  3. C) Mektup
  4. D) Bilgilendirici metin

Doğru cevap: A) Hikâye

Hikâyede olaylar kurgulanır ve kahramanlarla anlatılır; günlük ve mektup yaşananları aktarır.

Örnek Soru 2 orta

Uzağa gönderilen ve alıcı, gönderen, tarih içeren metin türü hangisidir?

1. A) Günlük
  2. B) Fabl
  3. C) Şiir
  4. D) Mektup

Doğru cevap: D) Mektup

Mektupta alıcıya sesleniş, gönderenin adı ve tarih bulunur; bu üç bilgi diğer türlerde birlikte yer almaz.

Örnek Soru 3 zor

Sabah uyandığımda saat yediydi. Kahvaltıdan sonra sınava gittim. Akşam ailemle sinemaya gittim. metni hangi türde yazılmıştır?

1. A) Mektup
  2. B) Fabl
  3. C) Günlük
  4. D) Bilgilendirici metin

Doğru cevap: C) Günlük

Gün içinde yaşananların ben diliyle ve sırayla anlatılması günlük yazınının belirtisidir.

Konu Anlatımının Tamamı

Metin Türleri konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 3. Sınıf Türkçe

Bu sayfa Metin Türleri konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.