Yazarın bir konuyu anlatırken seçtiği yol ve biçim, metnin türünü belirler. Aynı olay bir hikâyede olay örgüsüyle, bir günlükte tarihle, bir mektupta alıcıya seslenişle anlatılabilir. Metin türünü anlamak, okurun ne bekleceğini de belli eder: hikâyede macera, günlükte kişisel anlatım, bilgilendici metinde ise doğru bilgi aranır. Her metin türünün kendine özgü dil özellikleri vardır. Hikâye ve fablda olay kipleri (gitti, buldu, dedi) yoğun kullanılır. Günlük ve mektupta birinci tekil şahıs (ben) hâkimdir. Bilgilendirici metinlerde ise nesnel, açık ve kanıtlanabilir cümleler kurulur.
Metin Türleri Kazanımları
Sık karşılaşılan metin türlerini özelliklerine göre tanır.
Hikâye ile fablı, günlük ile mektubu karşılaştırır.
Bir metnin hangi türde olduğunu gerekçeleriyle belirler.
Metin türüne uygun dil ve anlatım özelliklerini fark eder.
Kendi hayatından bir günlük yazısı ve basit bir mektup kurar.
Örnek Sorular ve Çözümleri
Örnek Soru 1 kolay
Olayların kahramanlarla anlatıldığı, hayal ürünü kısa metinlere ne denir?
A) Hikâye
B) Günlük
C) Mektup
D) Bilgilendirici metin
Doğru cevap: A) Hikâye
Hikâyede olaylar kurgulanır ve kahramanlarla anlatılır; günlük ve mektup yaşananları aktarır.
Örnek Soru 2 orta
Uzağa gönderilen ve alıcı, gönderen, tarih içeren metin türü hangisidir?
A) Günlük
B) Fabl
C) Şiir
D) Mektup
Doğru cevap: D) Mektup
Mektupta alıcıya sesleniş, gönderenin adı ve tarih bulunur; bu üç bilgi diğer türlerde birlikte yer almaz.
Örnek Soru 3 zor
Sabah uyandığımda saat yediydi. Kahvaltıdan sonra sınava gittim. Akşam ailemle sinemaya gittim. metni hangi türde yazılmıştır?
A) Mektup
B) Fabl
C) Günlük
D) Bilgilendirici metin
Doğru cevap: C) Günlük
Gün içinde yaşananların ben diliyle ve sırayla anlatılması günlük yazınının belirtisidir.
Bu sayfa Metin Türleri konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.