Eylemsizlik Momenti ve Açısal Momentum

Fizik · 12. Sınıf · Düzgün Çembersel Hareket

Bir cisim düz bir eksen etrafında dönerken kütlesinin büyük bölümü eksene yakın ya da uzak olabilir. Eylemsizlik momenti (I), kütlenin dönüş eksenine göre nasıl dağıldığını gösterir ve cismi döndürmeye karşı gösterdiği direnci ölçer. Genel tanımlama I = Σ m·r² biçimindedir; burada m her bir kütlenin kütlesi, r ise o kütlenin dönüş eksenine uzaklığıdır. Kütle eksene yaklaştıkça r azaldığı için I da azalır, uzaklaştıkça I artar. Aynı kütleye sahip iki tekerlek düşünüldüğünde, kütlesi göbek kısmında toplanan tekerlek döndürülmek için daha az kuvvet gerektirir. Bunun nedeni eylemsizlik momentinin…

Eylemsizlik Momenti ve Açısal Momentum Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Dönme hareketinde cisme gösterilen direnci ölçen büyüklük hangisidir?

1. A) Kuark
  2. B) Lepton
  3. C) Eylemsizlik momenti
  4. D) Açısal hız

Doğru cevap: C) Eylemsizlik momenti

Eylemsizlik momenti, kütlenin eksene göre dağılımını gösterir ve döndürmeye karşı direnci ölçer.

Örnek Soru 2 orta

Kütlesi 2 kg, yarıçapı 0,3 m olan homojen diskin eylemsizlik momenti kaç kg·m²'dir?

1. A) 0,6
  2. B) 0,18
  3. C) 1,8
  4. D) 0,09

Doğru cevap: D) 0,09

I = ½·M·R² = ½ × 2 × (0,3)² = 0,09 kg·m² bulunur.

Örnek Soru 3 zor

Kütlesi 8 kg, yarıçapı 0,5 m olan ince halkanın eylemsizlik momenti kaç kg·m²'dir?

1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 4
  4. D) 0,5

Doğru cevap: B) 2

İnce halka için I = M·R² = 8 × (0,5)² = 2 kg·m² bulunur.

Konu Anlatımının Tamamı

Eylemsizlik Momenti ve Açısal Momentum konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 12. Sınıf Fizik

Bu sayfa Eylemsizlik Momenti ve Açısal Momentum konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.