Ekonomik faaliyetler, üretilen değere göre basamaklara ayrılır. Birincil faaliyetler doğrudan doğadan ürün alır: tarım, hayvancılık, balıkçılık ve madencilik. İkincil faaliyetler ham maddeyi işler: gıda, tekstil, otomotiv ve kimya sanayi gibi imalat kolları. Üçüncül faaliyetler mal üretmez, hizmet sunar: ticaret, ulaşım, bankacılık, eğitim ve turizm. Son dönemde bilgi ve iletişim temelli dördüncül faaliyetler de ayrı bir basamak olarak anılmaktadır. Bu basamaklar birbirini besler: tarım, sanayiye ham madde ve pazar; sanayi, tarıma makine ve gübre sağlar; hizmet sektörü ise tümünün…
Ekonomik Faaliyetler ve Kaynaklar Kazanımları
Ekonomik faaliyet türlerini üretim basamağına göre sınıflandırır.
Tarım ürünlerinin yayılışını doğal koşullarla ilişkilendirir.
Türkiye'nin öne çıkan maden ve enerji kaynaklarını haritada konumlandırır.
Sanayi dallarının kuruluş nedenlerini değerlendirir.
Ulaşım ve ticaret ağı ile ekonomik gelişme arasındaki ilişkiyi açıklar.
Kaynak bağımlılığının ekonomiye etkisini yorumlar.
Örnek Sorular ve Çözümleri
Örnek Soru 1 kolay
Aşağıdaki ekonomik faaliyetlerden hangisi birincil faaliyettir?
A) Tekstil fabrikasında kumaş dokuma
B) Madencilikten cevher çıkarma
C) Bankacılık hizmeti
D) Hazır giyim mağazasında satış
Doğru cevap: B) Madencilikten cevher çıkarma
Madencilik doğrudan doğadan ürün aldığı için birincil faaliyettir; dokuma ikincil, bankacılık ve satış üçüncül faaliyettir.
Örnek Soru 2 orta
Türkiye'nin en büyük bor üretim tesisi hangi ilçede yer alır?
A) Kırka (Eskişehir)
B) Divriği (Sivas)
C) Ergani (Diyarbakır)
D) Soma (Manisa)
Doğru cevap: A) Kırka (Eskişehir)
Eskişehir'in Kırka ilçesindeki tesis, dünyanın en büyük bor üretim merkezlerinden biridir; Divriği demir, Ergani bakır, Soma linyit üretir.
Örnek Soru 3 zor
Ülkenin ilk yolcu demiryolu hattı olan İzmir-Aydın hattı hangi yılda açılmıştır?
A) 1856
B) 1923
C) 1950
D) 1973
Doğru cevap: A) 1856
İzmir-Aydın demiryolu 1856'da açılmış olup Osmanlı'nın da ilk modern yolcu hatlarındandır.
Bu sayfa Ekonomik Faaliyetler ve Kaynaklar konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.