Ekonomik Faaliyetler ve Kaynaklar

Coğrafya · 12. Sınıf · Ekonomik Faaliyetler

Ekonomik faaliyetler, üretilen değere göre basamaklara ayrılır. Birincil faaliyetler doğrudan doğadan ürün alır: tarım, hayvancılık, balıkçılık ve madencilik. İkincil faaliyetler ham maddeyi işler: gıda, tekstil, otomotiv ve kimya sanayi gibi imalat kolları. Üçüncül faaliyetler mal üretmez, hizmet sunar: ticaret, ulaşım, bankacılık, eğitim ve turizm. Son dönemde bilgi ve iletişim temelli dördüncül faaliyetler de ayrı bir basamak olarak anılmaktadır. Bu basamaklar birbirini besler: tarım, sanayiye ham madde ve pazar; sanayi, tarıma makine ve gübre sağlar; hizmet sektörü ise tümünün…

Ekonomik Faaliyetler ve Kaynaklar Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Aşağıdaki ekonomik faaliyetlerden hangisi birincil faaliyettir?

1. A) Tekstil fabrikasında kumaş dokuma
  2. B) Madencilikten cevher çıkarma
  3. C) Bankacılık hizmeti
  4. D) Hazır giyim mağazasında satış

Doğru cevap: B) Madencilikten cevher çıkarma

Madencilik doğrudan doğadan ürün aldığı için birincil faaliyettir; dokuma ikincil, bankacılık ve satış üçüncül faaliyettir.

Örnek Soru 2 orta

Türkiye'nin en büyük bor üretim tesisi hangi ilçede yer alır?

1. A) Kırka (Eskişehir)
  2. B) Divriği (Sivas)
  3. C) Ergani (Diyarbakır)
  4. D) Soma (Manisa)

Doğru cevap: A) Kırka (Eskişehir)

Eskişehir'in Kırka ilçesindeki tesis, dünyanın en büyük bor üretim merkezlerinden biridir; Divriği demir, Ergani bakır, Soma linyit üretir.

Örnek Soru 3 zor

Ülkenin ilk yolcu demiryolu hattı olan İzmir-Aydın hattı hangi yılda açılmıştır?

1. A) 1856
  2. B) 1923
  3. C) 1950
  4. D) 1973

Doğru cevap: A) 1856

İzmir-Aydın demiryolu 1856'da açılmış olup Osmanlı'nın da ilk modern yolcu hatlarındandır.

Konu Anlatımının Tamamı

Ekonomik Faaliyetler ve Kaynaklar konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 12. Sınıf Coğrafya

Bu sayfa Ekonomik Faaliyetler ve Kaynaklar konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.