Kalıtımın Temel İlkeleri, Eşeye Bağlı Kalıtım ve Genetik Testler

Biyoloji · 12. Sınıf · Kalıtım ve Biyoteknoloji

Özellikleri anne ve babadan gelen genlerle alan bireyler, bu özellikleri sonraki kuşaklara aktarır. Mendel, bezelye deneyleriyle kalıtımın belirli kurallarla yürütüldüğünü göstermiştir. Monohibrit çaprazlama, tek bir özelliğin (örneğin tohum rengi) takibini; dihibrit çaprazlama ise iki özelliğin birlikte takibini ifade eder. Bunlardan çıkan bağımsız dağılım kuralı, özelliklerin birbirinden bağımsız olarak yavrulara dağıldığını bildirir. Geri (kontrol) çaprazlama, heterozigot bireyin baskısız (rezesif) safkan bireyle çaprazlatılmasıdır; bu yöntemle bireyin genotipi kesin olarak belirlenir. Eş…

Kalıtımın Temel İlkeleri, Eşeye Bağlı Kalıtım ve Genetik Testler Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Monohibrit çaprazlamada Aa × Aa kıyası yapılırsa dahilî fenotip oranı nedir?

1. A) 3 : 1
  2. B) 1 : 1
  3. C) 9 : 3 : 3 : 1
  4. D) 1 : 2 : 1

Doğru cevap: A) 3 : 1

Heterozigot iki bireyin çaprazında fenotip 3 baskın : 1 baskısız; dahilî oran 1 : 2 : 1'dir.

Örnek Soru 2 orta

Eş baskınlığın görüldüğü bir çaprazlamada heterozigotun fenotibi nasıldır?

1. A) Safkan baskın ile aynıdır
  2. B) Safkan baskısız ile aynıdır
  3. C) Safkanlardan farklı ara bir fenotiptir
  4. D) Her zaman baskısızdır

Doğru cevap: C) Safkanlardan farklı ara bir fenotiptir

Eş baskınlıkta iki farklı alel birlikte etkisini gösterir; heterozigot, safkanların ikisinden de farklı bir ara fenotip taşır (örneğin pembe çiçek).

Örnek Soru 3 zor

X kromozomuna bağlı çekinik bir özellik (örneğin hemofili) neden erkeklerde daha sık görülür?

1. A) Erkeklerde iki X kromozomu olduğu için
  2. B) Dişilerde bu gen hiç bulunmadığı için
  3. C) Y kromozomunun bu geni taşıdığı için
  4. D) Erkeklerde yalnız bir X kromozomu bulunup çekinik alelin etkisini örtmediği için

Doğru cevap: D) Erkeklerde yalnız bir X kromozomu bulunup çekinik alelin etkisini örtmediği için

Erkek XY olduğundan tek X kromozomundaki çekinik aleli örtecek ikinci aleli yoktur; bu yüzden özellik daha sık ifade bulur.

Konu Anlatımının Tamamı

Kalıtımın Temel İlkeleri, Eşeye Bağlı Kalıtım ve Genetik Testler konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 12. Sınıf Biyoloji

Bu sayfa Kalıtımın Temel İlkeleri, Eşeye Bağlı Kalıtım ve Genetik Testler konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.