Atomun Kuantum Modeli ve Orbitaller

Kimya · 11. Sınıf · Modern Atom Teorisi

Bohr modeli, elektronun çekirdek çevresinde belirli yarıçaplı yörüngelerde döndüğünü ve bu yörüngeler arasında sıçrama yaparken enerji yaydığını savunmuştur. Bu model hidrojen atomunun spektrumunu başarılı biçimde açıklamasına rağmen çok elektronlu atomlarda yetersiz kalmıştır. Özellikle 3d alt katmanının 4s alt katmanından sonra dolması, atom spektrumlarının saçılma çizgileri ve elektronun konumunun neden kesin olarak bilinemediği Bohr modeliyle çözülemez. Kuantum mekaniği, elektronu noktasal bir tanecik değil dalga davranışı gösteren bir parçacık olarak ele alır. Elektronun bulunma…

Atomun Kuantum Modeli ve Orbitaller Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Bir elektronun katman numarasını ve enerji seviyesini belirleyen kuantum sayısı hangisidir?

1. A) Yörünge kuantum sayısı (l)
  2. B) Manyetik kuantum sayısı (ml)
  3. C) Spin kuantum sayısı (ms)
  4. D) Ana kuantum sayısı (n)

Doğru cevap: D) Ana kuantum sayısı (n)

Ana kuantum sayısı n hem katman numarasını hem de ortalama enerji seviyesini verir; l alt katmanı, ml yörüüngeyi, ms ise dönüş yönünü tanımlar.

Örnek Soru 2 orta

Aşağıdaki alt katmanlardan hangisinde en fazla 10 elektron bulunur?

1. A) 3p
  2. B) 4s
  3. C) 3d
  4. D) 2p

Doğru cevap: C) 3d

d alt katmanı 2l + 1 = 5 orbital içerir ve her orbital iki elektron aldığından kapasitesi 5 × 2 = 10 elektrondur; 3p ve 2p için 6, 4s için 2 elektron alınır.

Örnek Soru 3 zor

Bakırın (Cu, Z = 29) elektron dizilimi aşağıdakilerden hangisidir?

1. A) [Ar] 4s² 3d⁹
  2. B) [Ar] 4s² 3d⁷
  3. C) [Ar] 4s¹ 3d¹⁰
  4. D) [Ar] 4s¹ 3d⁹

Doğru cevap: C) [Ar] 4s¹ 3d¹⁰

Tam dolu 3d¹⁰ alt katmanı ek kararlılık sağladığı için bir 4s elektronu 3d'ye geçer; dizilim [Ar] 4s¹ 3d¹⁰ olur ve toplam 18 + 1 + 10 = 29 elektron sağlanır.

Konu Anlatımının Tamamı

Atomun Kuantum Modeli ve Orbitaller konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 11. Sınıf Kimya

Bu sayfa Atomun Kuantum Modeli ve Orbitaller konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.