Boşaltım Sistemi ve İdrar Oluşumu – Uygulama ve Değerlendirme

Biyoloji · 11. Sınıf · Boşaltım Sistemi

Boşaltım sistemi böbrekler, üreter, idrar kesesi ve üretradan oluşur. Nefron böbreğin işlev birimidir. İdrar süzülme, geri emilim ve salgılama aşamalarıyla oluşur. Böbrekler homeostaziyi korur, ADH su dengesini düzenler. Önce konu anlatımını gözden geçir, formülleri ve anahtar bilgileri not al, çözümlü örnekleri incele ve son olarak değerlendirme sorularını çöz. Yanlış yaptığın soruların açıklamalarını mutlaka oku.

Boşaltım Sistemi ve İdrar Oluşumu – Uygulama ve Değerlendirme Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Aşağıdakilerden hangisi Boşaltım Sistemi ve İdrar Oluşumu konusuyla ilgilidir?

1. A) Sağlıklı insanda idrarda glikoz bulunmaz; bulunması şeker hastalığı belirtisi olabilir.
  2. B) İmpuls iletimi kimyasal (nörotransmitter) ve elektriksel olarak gerçekleşir.
  3. C) Merkezi sinir sistemi beyin ve omurilikten oluşur.
  4. D) Refleksler omurilik tarafından yönetilir; beyne ulaşmadan yanıt oluşabilir.

Doğru cevap: A) Sağlıklı insanda idrarda glikoz bulunmaz; bulunması şeker hastalığı belirtisi olabilir.

Sağlıklı insanda idrarda glikoz bulunmaz; bulunması şeker hastalığı belirtisi olabilir.

Örnek Soru 2 orta

Boşaltım Sistemi ve İdrar Oluşumu ile ilgili doğru ifade hangisidir?

1. A) Safra yağları mekanik olarak parçalar, enzim değildir.
  2. B) Kalbin sol karıncığı en güçlü kasılan bölümdür.
  3. C) Böbrekler asit-baz dengesini de düzenler.
  4. D) Midede protein sindirimi başlar; karbonhidrat sindirimi ağızda başlar.

Doğru cevap: C) Böbrekler asit-baz dengesini de düzenler.

Böbrekler asit-baz dengesini de düzenler.

Örnek Soru 3 zor

Boşaltım Sistemi ve İdrar Oluşumu hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

1. A) ADH suyun geri emilimini artırarak daha az idrar oluşmasını sağlar.
  2. B) Solunum merkezi omurilik soğanındadır.
  3. C) Sperm ve yumurta mayozla oluşur; gametler haploit (n) kromozomludur.
  4. D) Zigot diploit (2n) kromozomludur.

Doğru cevap: A) ADH suyun geri emilimini artırarak daha az idrar oluşmasını sağlar.

ADH suyun geri emilimini artırarak daha az idrar oluşmasını sağlar.

Konu Anlatımının Tamamı

Boşaltım Sistemi ve İdrar Oluşumu – Uygulama ve Değerlendirme konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 11. Sınıf Biyoloji

Bu sayfa Boşaltım Sistemi ve İdrar Oluşumu – Uygulama ve Değerlendirme konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.