Türk-İslam Medeniyetinin Bilim, Kültür, Eğitim ve Sanata Etkileri

Tarih · 10. Sınıf · Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiyesi

Türk-İslam dünyası, 10-13. yüzyıllarda bilim alanında çok önemli isimler yetiştirmiştir. Farabi müzik teorisi ve felsefeyle ilgilenmiş, "Musiki Ustası" lakabıyla anılmıştır. Biruni yer küresinin çevresini hesaplamış, astronomi ve tıp alanlarında çalışmalar yapmıştır. İbn Sina ise "El-Kanun fi't-Tıp" adlı eseriyle tıp bilgisini sistematik hâle getirmiştir. Matematik ve astronomi dalında El-Harezmi cebir biliminin temelini atmış ve "algoritma" kavramı onun adından gelmiştir. Ulug Bey Semerkant'ta bir rasathane kurarak yıldız katalogları hazırlamış; Charçubay ise mimarlık ve çini sanatının usta…

Türk-İslam Medeniyetinin Bilim, Kültür, Eğitim ve Sanata Etkileri Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

El-Kanun fi't-Tıp adlı eserin yazarı kimdir?

1. A) El-Harezmi
  2. B) İbn Sina
  3. C) Biruni
  4. D) Farabi

Doğru cevap: B) İbn Sina

İbn Sina'nın El-Kanun fi't-Tıp adlı eseri tıp bilgisini sistemleştirmiş ve uzun süre ders kitabı olarak kullanılmıştır.

Örnek Soru 2 orta

Nizamiye medreselerini kuran devlet adamı kimdir?

1. A) Melikşah
  2. B) Satuk Buğra Han
  3. C) Nizamülmülk
  4. D) Tuğrul Bey

Doğru cevap: C) Nizamülmülk

Büyük Selçuklu veziri Nizamülmülk, din ilimlerinin yanında aklî ilimlerin de okutulduğu Nizamiye medreselerini kurmuştur.

Örnek Soru 3 zor

Nizamiye medreselerinde aşağıdakilerden hangisi okutulmazdı?

1. A) Ticaret ve zanaat işleri
  2. B) Matematik
  3. C) Astronomi
  4. D) Tıp

Doğru cevap: A) Ticaret ve zanaat işleri

Nizamiye medreselerinde hukuk, matematik, astronomi ve tıp gibi ilimler okutulmuş; zanaat eğitimi lonca ve ahilik teşkilatlarında verilmiştir.

Konu Anlatımının Tamamı

Türk-İslam Medeniyetinin Bilim, Kültür, Eğitim ve Sanata Etkileri konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 10. Sınıf Tarih

Bu sayfa Türk-İslam Medeniyetinin Bilim, Kültür, Eğitim ve Sanata Etkileri konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.