Osmanlı Devleti'ndeki Önemli İsyanların Neden ve Sonuçları

Tarih · 10. Sınıf · Değişen Dünya ve Osmanlı'nın İç Sorunları (MEB 2026)

Osmanlı Devleti'ndeki isyanların nedenleri çoğunlukla birbirine bağlıdır. Merkezî otoritenin zayıflaması, uzun ve pahalı seferler, ağır vergiler, tımarların yetersiz kullanılması, saray içindeki şehzade ve vezir mücadeleleri isyanların temel siyasi nedenleridir. Ekonomik nedenler arasında üretimin düşmesi, fiyat artışları ve darphanedeki para karışıklığı yer alır. Toplumsal nedenler ise aşiret ve beylik geleneğinin devam etmesi, halk arasındaki dini ve sosyal beklentilerin karşılanamaması ve uzak eyaletlerde görev yapan yöneticilerin keyfî davranışıdır. İsyanlar genellikle merkeze uzak…

Osmanlı Devleti'ndeki Önemli İsyanların Neden ve Sonuçları Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Şeyh Bedreddin İsyanı hangi padişah döneminde çıkmıştır?

1. A) III. Ahmed
  2. B) II. Murad
  3. C) Fatih Sultan Mehmed
  4. D) Kanuni Sultan Süleyman

Doğru cevap: B) II. Murad

Şeyh Bedreddin İsyanı (1416-1418), Fetret Devri sonrasında II. Murad döneminde ortaya çıkmıştır.

Örnek Soru 2 orta

Osmanlı'daki isyanların en önemli ekonomik nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

1. A) Deniz ticaretinin artması
  2. B) Medreselerin çoğalması
  3. C) Ağır vergiler ve üretim sorunları
  4. D) Saray mimarisinin gelişmesi

Doğru cevap: C) Ağır vergiler ve üretim sorunları

Ağır vergiler, uzun seferler ve üretim düşüşü halkın ve eyaletlerin hoşnutsuzluğunu artırmış, isyanların temel nedeni olmuştur.

Örnek Soru 3 zor

Aşağıdaki padişah-isyan eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?

1. A) II. Murad - Şeyh Bedreddin İsyanı
  2. B) III. Ahmed - Şeyh Bedreddin İsyanı
  3. C) II. Murad - Patrona Halil İsyanı
  4. D) Fatih - Celâli isyanları

Doğru cevap: A) II. Murad - Şeyh Bedreddin İsyanı

Şeyh Bedreddin İsyanı II. Murad döneminde çıkmıştır; Patrona Halil İsyanı III. Ahmed dönemindedir.

Konu Anlatımının Tamamı

Osmanlı Devleti'ndeki Önemli İsyanların Neden ve Sonuçları konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 10. Sınıf Tarih

Bu sayfa Osmanlı Devleti'ndeki Önemli İsyanların Neden ve Sonuçları konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.