Biyomedikal Cihaz Teknolojileri · 10. Sınıf · Cihaz Bakımı
Arıza tespiti, cihazın beklenen davranışı göstermediği durumda nedeni sistematik biçimde daraltma sürecidir. Arızalar üç başlıkta toplanır: besleme kaynaklı arızalar (pil, kablo, sigorta), ölçüm zinciri kaynaklı arızalar (prob, sensör, bağlantı) ve yazılım kaynaklı arızalar (ayar, hata kodu, güncelleme). İlk adım, arızanın ne olduğunu netleştirmektir: cihaz hiç mi açılmıyor, yoksa yalnızca bir modül mü yanlış ölçüyor? Belirti ne kadar kesin tanımlanırsa çözüm o kadar hızlı bulunur. Teşhis, genişten dar başlar. Önce gözlem yapılır: ekran mesajı, sesli uyarı, yanık kokusu, mekanik hasar…
Arıza Tespiti Kazanımları
Arıza Tespiti ile ilgili temel kavramları açıklar.
Arıza Tespiti konusunun Biyomedikal Cihaz Teknolojisi dersi içindeki yerini ve önemini belirtir.
Konuyla ilgili araç, gereç ve malzemeleri amacına uygun seçer.
İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun çalışır.
Öğrendiği bilgi ve becerileri atölye/iş yeri uygulamalarında kullanır.
Örnek Sorular ve Çözümleri
Örnek Soru 1 kolay
Arıza Tespiti ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Sürekli eğitim şarttır.
B) Arıza kaydı cihaz geçmişini gösterir.
C) Test cihazı kalibrasyonu önemlidir.
D) Kalibrasyon ölçüm doğruluğunu sağlar.
Doğru cevap: D) Kalibrasyon ölçüm doğruluğunu sağlar.
Kalibrasyon ölçüm doğruluğunu sağlar.
Örnek Soru 2 orta
Bir monitörün kan basıncı modülünde okuma hiç gelmiyor, diğer modüller çalışıyor. En mantıklı ilk adım nedir?
A) Tüm cihazın yazılımı yeniden yüklenir
B) Kalibrasyon sertifikası yenilenir
C) Manşon ve bağlantı kontrol edilip modül beslemesi doğrulanır
D) Cihaz hurdaya ayrılır
Doğru cevap: C) Manşon ve bağlantı kontrol edilip modül beslemesi doğrulanır
Yalnızca bir modül etkileniyorsa sorun o modülün zincirindedir; manşon, hortum ve modül beslemesi kontrol edilerek neden hızla daraltılır.
Örnek Soru 3 zor
Arıza Tespiti konusuyla ilgili hangi ifade doğrudur?
Bu sayfa Arıza Tespiti konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.