Motorlar

Biyomedikal Cihaz Teknolojileri · 10. Sınıf · Aktüatörler

Motor, elektrik enerjisini harekete çeviren aktüatördür ve tıbbi cihazlarda dozaj, konumlama ve hava akışı işlerini üstlenir. DC motor sabit devirde sürekli hava akışı üreten ventilatörlerde kullanılır; hızı besleme gerilimiyle ya da PWM ile ayarlanır. Step (adım) motor her komutta sabit açı döner; bu yüzden infüzyon pompalarında milimetrenin altında hassasiyetle ilacın dozlanmasını sağlar. Fırçasız DC motor ise fırça aşınması olmadığı için uzun ömürlü ve sessizdir; taşınabilir cihazlarda tercih edilir. Doğru motor seçimi, cihazın hem doğruluğunu hem bakım sıklığını belirler. Motorlar…

Motorlar Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Motorlar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

1. A) Filtre düzenli değiştirilir.
  2. B) Dürüstlük meslek itibarını korur.
  3. C) Konsantratör oksijen yoğunlaştırır.
  4. D) İnfüzyon pompası ilaç dozunu ayarlar.

Doğru cevap: D) İnfüzyon pompası ilaç dozunu ayarlar.

İnfüzyon pompası ilaç dozunu ayarlar.

Örnek Soru 2 orta

Ventilatörlerde kullanılan DC motorun hızı hangi yöntemle ayarlanır?

1. A) Manşon basıncıyla
  2. B) Besleme gerilimi ya da PWM doluluk oranıyla
  3. C) Termistör direnciyle
  4. D) Ekran parlaklığıyla

Doğru cevap: B) Besleme gerilimi ya da PWM doluluk oranıyla

Ventilatör motorunun devri, sürücü üzerinden besleme gerilimi ya da PWM doluluk oranı değiştirilerek ayarlanır; doluluk arttıkça devir yükselir.

Örnek Soru 3 zor

Bir adım motor 1,8 derece adımla çalışıyorsa 90 derecelik dönüş için kaç adım komutu gerekir?

1. A) 25 adım
  2. B) 50 adım
  3. C) 75 adım
  4. D) 180 adım

Doğru cevap: B) 50 adım

90 / 1,8 = 50 adım; adım sayısı, dönülecek açının adım açısına bölünmesiyle hesaplanır.

Konu Anlatımının Tamamı

Motorlar konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 10. Sınıf Biyomedikal Cihaz Teknolojileri

Bu sayfa Motorlar konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.