Varlık Felsefesinin Temel Problemleri (Varlığın Var Olup Olmadığı, Varlığın Ne Olduğu)

Felsefe · 10. Sınıf · Varlık Felsefesi

Varlığın var olup olmadığı sorusu, gündelik hayatta çoğu zaman sorulmaz; insan çevresindeki her şeyi önceden vardır kabul eder. Felsefe ise bu ön kabulü bile sorgular. Sorunun amacı yok etmek değil, var olmanın ne anlama geldiğini aydınlatmaktır. Descartes, tüm şüphelerden arındırılmış tek ilke olarak ben'in varlığını kanıtlamış, dış dünyanın varlığını ise ancak güvenilir bir tanrı kavramı üzerinden yeniden kurabilmiştir. Varlığın varlığını kanıtlama çabası, kendiliğinden var olma ile borçlu var olma ayrımına dayanır. Kendiliğinden var olan, varlığını başka bir şeye borçlu olmayandır; dayanak…

Varlık Felsefesinin Temel Problemleri (Varlığın Var Olup Olmadığı, Varlığın Ne Olduğu) Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

Varlık felsefesinin ilk temel sorusu aşağıdakilerden hangisidir?

1. A) Deneyin nasıl kurulduğu
  2. B) Varlığın var olup olmadığı
  3. C) Sayıların tökezleyip tökezlemediği
  4. D) Cümlenin nasıl yazıldığı

Doğru cevap: B) Varlığın var olup olmadığı

Varlık felsefesi önce var olmanın kendisini, sonra varlığın ne olduğunu sorar.

Örnek Soru 2 orta

Descartes'in şüpheciliğinden ulaştığı ilk kesin ilke nedir?

1. A) Dış dünyanın varlığı
  2. B) Tanrının varlığı
  3. C) Ben'in varlığı
  4. D) Nesnelerin değişmezliği

Doğru cevap: C) Ben'in varlığı

Şüphe edenin varlığı şüphe edilemez; çünkü şüphe etmek kendisi bir varlık gerektirir.

Örnek Soru 3 zor

Her nesnenin aynı anda tekil ve türünün üyesi olması neyi gösterir?

1. A) Varlık sorunun gereksizliğini
  2. B) Var olanın iki boyutlu yapısını
  3. C) Nesnelerin yokluğunu
  4. D) Deneyin yetersizliğini

Doğru cevap: B) Var olanın iki boyutlu yapısını

Nesne hem benzersizdir hem ortak bir kavrama bağlanır; bu ikilik yapı sorusunu karmaşıklaştırır.

Konu Anlatımının Tamamı

Varlık Felsefesinin Temel Problemleri (Varlığın Var Olup Olmadığı, Varlığın Ne Olduğu) konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 10. Sınıf Felsefe

Bu sayfa Varlık Felsefesinin Temel Problemleri (Varlığın Var Olup Olmadığı, Varlığın Ne Olduğu) konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.