Türkiye Ekonomisinin Sektörel Yapısı

Coğrafya · 10. Sınıf · Türkiye Ekonomisi ve Doğal Kaynakları

Türkiye, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan, gelişmekte olan bir ülkedir. Ekonomi; tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinin bir arada bulunduğu bir yapıya sahiptir. Cumhuriyet'in ilk yıllarında tarım ağırlıklı olan ekonomi, zamanla sanayileşmiş ve hizmet sektörü öne çıkmıştır. İstihdam açısından hizmet ilk sırada, tarım ikinci sırada yer alır. Tarımın GSYİH payının düşük, istihdam payının görece yüksek olması; tarımda verimliliğin sanayi ve hizmete göre daha düşük olduğunu gösterir. Bu durum, tarımda modernleşme ve verimlilik artışı ihtiyacını ortaya koyar.

Türkiye Ekonomisinin Sektörel Yapısı Kazanımları

Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek Soru 1 kolay

GSYİH/kişi ne ölçer?

1. A) Toplam üretim
  2. B) Kişi başı üretim
  3. C) Nüfus
  4. D) Alan

Doğru cevap: B) Kişi başı üretim

Kişi başına düşen gelir (GSYİH/nüfus), ülkenin ortalama üretim gücünü ve refah düzeyini yansıtır.

Örnek Soru 2 orta

Sürdürülebilirliğin 3 ayağı?

1. A) Kırsal, kentsel, endüstriyel
  2. B) Ekönomik, sosyal, çevresel
  3. C) Tarım, sanayi, hızmet
  4. D) Doğu, batı, güney

Doğru cevap: B) Ekönomik, sosyal, çevresel

Ekönomik, sosyal, çevresel.

Örnek Soru 3 zor

Gini katsayısı0'a çok yakın bir ülkede ne anlama gelir?

1. A) Gelir dağılımının neredeyse eşit olduğu
  2. B) Ülkenin iflas ettiği
  3. C) İhracatın durduğu
  4. D) Nüfusun yaşlandığı

Doğru cevap: A) Gelir dağılımının neredeyse eşit olduğu

0 değeri tam eşitlik demektir; değerin yükselmesi eşitsizliğin arttığını gösterir.

Konu Anlatımının Tamamı

Türkiye Ekonomisinin Sektörel Yapısı konu anlatımını açÇözümlü örnekler, formüller, ipuçları ve tüm sorular · 10. Sınıf Coğrafya

Bu sayfa Türkiye Ekonomisinin Sektörel Yapısı konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.