Örnek Soru 1 kolay
GSYİH/kişi ne ölçer?
- A) Toplam üretim
- B) Kişi başı üretim
- C) Nüfus
- D) Alan
Doğru cevap: B) Kişi başı üretim
Kişi başına düşen gelir (GSYİH/nüfus), ülkenin ortalama üretim gücünü ve refah düzeyini yansıtır.
Coğrafya · 10. Sınıf · Türkiye Ekonomisi ve Doğal Kaynakları
Türkiye, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan, gelişmekte olan bir ülkedir. Ekonomi; tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinin bir arada bulunduğu bir yapıya sahiptir. Cumhuriyet'in ilk yıllarında tarım ağırlıklı olan ekonomi, zamanla sanayileşmiş ve hizmet sektörü öne çıkmıştır. İstihdam açısından hizmet ilk sırada, tarım ikinci sırada yer alır. Tarımın GSYİH payının düşük, istihdam payının görece yüksek olması; tarımda verimliliğin sanayi ve hizmete göre daha düşük olduğunu gösterir. Bu durum, tarımda modernleşme ve verimlilik artışı ihtiyacını ortaya koyar.
GSYİH/kişi ne ölçer?
Doğru cevap: B) Kişi başı üretim
Kişi başına düşen gelir (GSYİH/nüfus), ülkenin ortalama üretim gücünü ve refah düzeyini yansıtır.
Sürdürülebilirliğin 3 ayağı?
Doğru cevap: B) Ekönomik, sosyal, çevresel
Ekönomik, sosyal, çevresel.
Gini katsayısı0'a çok yakın bir ülkede ne anlama gelir?
Doğru cevap: A) Gelir dağılımının neredeyse eşit olduğu
0 değeri tam eşitlik demektir; değerin yükselmesi eşitsizliğin arttığını gösterir.
Bu sayfa Türkiye Ekonomisinin Sektörel Yapısı konusu için hazırlanmış kısa bir özetdir. Tam içerik için ders sayfasını açabilir, DersTeders ana sayfasından diğer konulara geçebilirsin.